Скритите опасности за здравето, които дебнат у дома

03/07/2020, 14:12:55
Оценка 5 от общо 2 гласа
03/07/2020
Тагове:
Скритите опасности за здравето, които дебнат у дома

Алергии, респираторни проблеми, автоимунни заболявания, отпадналост, умора, напрежение, безсъние, депресия – какво е общото между всички тези състояния? Факторите от околната среда и на пръв поглед, незабележими дребни неща, от ежедневието, оказват голямо влияние върху тях и без да си даваме сметка, ни разболяват.

Много вредни вещества в дома и офиса ни се отделят от строителните материали, мебелите, настилките, текстила.

От друга страна, въздухът навън (съответно и в жилищата ни) е замърсен, а лошата вентилация води до прекомерна влага, която често става причина за развитие на опасна плесен у дома.

Всички тези фактори оказват негативни въздействие върху микроклимата в жилищата ни и върху здравето ни.

9 от най-често срещаните здравословни проблеми у дома:

Матракът

Акарите са миниатюрни буболечки, сочени за един от най-сериозни алергени в домашна среда. Те не се виждат с просто око, но живеят в матрака, дамаската на мебелите, килима. Акарите могат да причинят сериозни респираторни проблеми и алергични реакции като: астма, кожна екзема, дерматит, конюктивит, алергичен ринит. Най-предпочитаното място за акарите е матракът, тъй като те се хранят с мъртви кожни клетки.

Пълното унищожаване на акарите, за съжаление е невъзможно, но може да предприемете някои стъпки за да ги сведете до минимум:

 • Перете спално бельо, възглавници, протектор за матрак редовно на 60 градуса и оставяйте да съхнат на слънце или в сушилня на висока температура;
 • Използвайте антиалергичен протектор за матрак;
 • Уверете се, че в гардероба, в който стои чистото спално бельо няма повишена влага. Редовно го почиствайте и оставяйте отворен да се проветри за няколко часа след всяко почистване;
 • Избягвайте пухени завивки, заложете на силиконови и ги перете често на 60 градуса;
 • Сменяйте матрака на най-много 10 години, а възглавницата – на 2 години;
 • Редовно почиствайте матрака – с домашната прахосмукачка това не е особено успешно, затова най-добре се доверете на почистваща фирма, поне веднъж годишно;
 • Проветрявайте редовно спалнята и поддържайте влажност под 60%;

Мебелите

Съвременните мебели трябва да отговарят на определени европейски директиви за безопасност. Ако ги купувате сега или сте ги закупили в последните 10 години, едва ли има от какво да се притеснявате. По-старите мебели обаче може да са опасни за вашето здраве. До преди няколко години се произвеждаха мебели от плоскости, слепени със смоли с високо съдържание на вредни токсини. Днес голяма част от опасните лепила и смоли са забранени и заменени с по-екологични. Въпреки това, ако имате възможност, винаги избирайте мебели, настилки и врати от естествено дърво. Интересувайте се с какво се обработва дървото след производство. По-високата цена е оправдана заради трайността, красотата и безопасността на дървените изделия.

Дамските и пълнежът на някои мебели, като дивани, кресла и канапета, също биха могли да бъдат опасни. Старият дунапрен започва да се рони и да отделя вредни вещества. Ако това се случи е време да замените дивана с нов. Избирайте дамаски от дишащ материал и ги почиствайте редовно. С обикновена прахосмукачка не могат да бъдат почистени в дълбочина, затова най-добре използвайте услугите на професионална фирма за почистване поне 2 пъти годишно.

Мухълът

Плесен може да се появи в кухнята, в банята, спалнята, балконът, както и навсякъде където има условия за това – повишена влажност и не добра вентилация. Мухълът може да причини сериозни здравословни проблеми като: ринит, астма, екзема, хронична кашлица, отпадналост, главоболие, понижен имунитет, дразнене на очите. Понякога мухълът може да не се вижда, например ако е зад гардероб или обемен шкаф, под тапетите или дори под изолацията.
Особено голям е риска, ако на стената е направена само вътрешна изолация, без външна такава. В такъв случай, външната страна на стената остава твърде студена и температурната разлика става голяма. По стената може да се появи конденз и да се развие мухъл под гипсокартона, който не се вижда.

Признаците, че в стаята може да има скрита плесен са:

 • Наличие на конденз по прозорците;
 • Тежка миризма на влага;
 • Задушно помещение;
 • Отлепване на тапетите;
 • Симптоми от страна на обитателите на помещението – сутрешна кашлица, хрема, запушен нос, дразнене в гърлото и очите, често инфекции на дихателните пътища, умора, главоболие, отпадналост;

При вече появил се мухъл, той трябва да бъде незабавно отстранен, а помещението добре почистено и проветрено. За да не допускате образуването на нова плесен осигурете добра вентилация в помещението и следете редовно влажността. Тя трябва да е в оптимални граници – 40-60% и да не се качва над 70%.

Поддържайте постоянна температура през зимата и проветрявайте няколко пъти дневно. При нужда използвайте влагоабсорбатор.

Домашен текстил

Килимите събират изключително много прах и стават убежище за акари, подобно на матрака. Ако в семейството ви има хора с алергии или често страдате от респираторни проблеми, най-добре ги избягвайте. Ако ви предстои покупка на нов килим, прочетете внимателно етикета за наличие на вредни вещества и проучете информация за производителя. Търсете фирми, които не използват вредни багрила.

Почиствайте редовно килима с мощна прахосмукачка с воден филтър и го перете поне 2 пъти годишно със специални препарати. На пазара се предлагат и различни видове препрати против акари под формата на спрей. С тях може да напръскате килими, завеси, завивки, матраци. Трябва да се използва периодично.

Избирайте завеси от леки, ефирни, антистатични материи. Те не задържат толкова прах, а и позволяват често пране, тъй като съхнат бързо. Перете ги на 60 градуса веднъж месечно и оставете да изсъхнат на слънце и въздух. Ако ги закачите веднага, проветрете добре помещението.

Не забравяйте често да перете и декоративните възглавнички, плюшени играчки, покривки за легло.

Водата

В жилищата със стари водопроводни тръби, водата също може да крие опасности. Тръбите може да са ръждясали и да влошат качеството на водата. Освен това питейната вода съдържа хлор и може да има следи от пестициди и някои метали. Инсталирайте филтриращата система за вода на всеки водоизточник. Важно е да има такава дори и на душа, а не само на чешмата, тъй като хлорът се абсорбира през кожата при къпане. Ако нямате възможност за цялостна филтрираща система, може да пречиствате водата за пиене и готвене чрез кана с филтър, който трябва да се сменя периодично или да пиете бутилирана вода.

Климатикът

Съвременните климатици са снабдени с ефективна филтрираща система, която неутрализира опасните микроорганизми във въздуха. Важно е обаче филтърът му да се почиства веднъж месечно, в противен случай, той се задръства и не може да изпълнява своята функция. Така климатикът може да стане развъдник на бактерии. Нужно е също така веднъж годишно да се прави цялостна профилактика и почистване на климатика от специализирана фирма.

Хладилникът

Може да не сте се замисляли, но хладилникът е отличен развъдник на бактерии и опасни микроби. Те попадат в него чрез неизмитите плодове, зеленчуци и яйца, бутилки, буркани и кофички, които са седели по рафтовете или на пода в магазините, оставени прекалено дълго развалящи се храни, гниещи плодове и зеленчуци и т.н.

Едно от най-мръсните места е именно отделението за плодове и зеленчуци.

Как да поддържаме чистота в хладилника:

 • Не оставяйте в хладилника храна с изтекъл срок на годност или развалени плодове и зеленчуци. Преглеждайте редовно храните и при първите признаци на разваляне ги изхвърляйте;
 • Мийте или забърсвайте с мокри кърпички на алкохолна основа опаковките на храните и бутилките преди да ги внесете в хладилника. Продуктите, които е възможно да бъдат разопаковани съхранявайте в чисти стъклени съдове;
 • Прибирайте сготвената храна само в добре затворен съд или покрива с домакинско фолио и не я смесвайте със суровите продукти;
 • Не съхранявайте яйцата на вратата на хладилника – извън всякаква логика отделението за яйца се намира на вратата на хладилника (вероятно за удобство), но там температурата е ниска и яйцата може бързо да се развалят. Съхранявайте ги в картонена опаковка или в подходящ съд на някой от долните рафтове;
 • Почиствайте хладилника минимум веднъж месечно, а отделението за плодове и зеленчуци мийте веднъж седмично;

Кафемашината

Макар и да не си даваме сметка, кафемашината ни също е развъдник на разнообразни бактерии и плесен, които могат да предизвикат алергични прояви, респираторни проблеми, храносмилателни или пикочни инфекции. Изследване, проведено в САЩ твърди, че резервоарът на кафе машината може да съдържа повече микроби отколкото някои места в банята.

 • Подвижните части на машината трябва да се мият всеки ден – знаем, че е досадно, но така ще гарантирате, че по тях не се задържат остатъци от кафе, които в последствие мухлясват. Мийте ежедневно с топла вода и сапун, а веднъж месечно ги накиснете във вода и оцет за около час;
 • Декалцирането трябва да се прави веднъж месечно със специален препарат;
 • Водата в резервоара трябва да се сменя минимум веднъж дневно;

Хавлиените кърпи

Кърпите за ръце са същинска бактериална бомба. Повечето от бактериите, попаднали по тях не могат да ни разболеят защото идват от самите нас, но влагата в кърпите ги прави отлична среда за развитие на плесен и други вредни микроорганизми. Хавлиените кърпи трябва да се сменят ежедневно и да се перат на минимум 60 градуса. Добре е веднъж месечно, преди изпиране да се накиснат за кратко във вода с добавена вътре белина.

Не оставяйте мокрите кърпи в банята защото това ще доведе до прекомерна влага, мухъл и неприятна миризма. Изнесете ги на терасата или директно ги пуснете за пране. В кухнята най-добре използвайте домакинска хартия.


Алергии, респираторни проблеми, автоимунни заболявания, отпадналост, умора, напрежение, безсъние, де