Как да се справим с опасната плесен в дома си

20/07/2016, 03:00:00
Оценка 4.5 от общо 86 гласа
20/07/2016
Тагове:
Как да се справим с опасната плесен в дома си

Мухълът и влагата са изключително опасни за вашия дом и за здравето ви. Според Световната Здравна Организация (СЗО) над 70 % от алергиите, които са толкова често срещани в днешно време, се дължат на влошено качество на въздуха в жилищата ни, вследствие на мухъл и прекомерна влага. Какво се случва? Мокри стени и прозорци, конденз, наличие на неприятна миризма в стаята, гардероба, която се пренася и по дрехите ви...влагата води до петна по стените и тавана...

Освен до алергии, прекомерната влага и наличието на плесен водят до ревматизъм и дихателни проблеми като астма.

Когато излишната влага не може да се излезе тя се кондензира върху хладните места в жилището – прозорци, неотоплени стаи, северни помещения, неизолирани или лошо изолирани стени, тъмни и непровтрени помещения.

Прекомерната влага води до поява на тъмни петна по тавана и ъглите в дома, което от своя страна може да доведе до отлепяне на тапетите и мазилката.

Как се отразява влагата:

На жилището:

Тъмни петна по стените, тавана и ъглите;

Замъглени и влажни прозорци

Отлепени тапети

На вещите:

Наличие на плесен

Жълти петна

Неприятна миризма

На здравето:

Алергии

Астма и дихателни проблеми

Ревматизъм

Как да се справим с плесента в жилището?

Както казахме причината за поява на плесен е повишената влажност в дома. Помислете кои са основните източници на конденз в дома ви: аквариум, цветя, сушилня, мебели, поставени плътно до стената, неотоплявани помещения, липса на вентилация в банята или в кухнята. Понякога причините за прекомерната влага се крият в самото строителство на сградата, например неправилната изолация.

Ремонтите с цел енергийна ефективност също могат да влошат средата на живот в жилището ви. Ако дограмата или изолацията са поставени неправилно и се образуват температурни разлики между стените на помещението, това води до постоянен конденз.

- Редовното проветрение през зимата и постоянното отпление са важни за справяне с влагата.

- Използвайте уред за измерване на влажността в помещението. Тя трябва да е от 45 до 60 %. Ако отчитате повишена влажност, използвайте влагоабсорбатор. Прочетете повече информация за избора и употребата на влагоабсорбатор.

- Подобрете вентилацията в помещенията, в които има растения, аквариум и други източници на влага.

- Не сушете изпрани дрехи вътре в помещенията.

- Оставяйте вратите между стаите отворени с цел по – добра циркулация на въздуха в жилището.

- Планирайте ремонтните дейности за топлите месеци от годината, тогава влагата по – лесно излиза навън и не се задържа в помещението.

- Поставяйте мебелите на разстояние най – малко 5 – 10 см. от стената.

- Поддържайте постоянна температура в помещенията – около 20 – 22 градуса.

За да отсраните вече появилия се мухъл използвайте специални препрати потив мухъл или обикновена белина. Мебелите и други засегнати вещи изнесете на слънце. Въздухът и светлината са естествен убиец на плесента. 


Мухълът и влагата са изключително опасни за вашия дом и за здравето ви. Според Световната Здравна Ор