Полезни съвети за влагоабсорбатора

05/12/2014, 03:00:00
Оценка 4.5 от общо 70 гласа
05/12/2014
Полезни съвети за влагоабсорбатора

Влагата и мухълът са чести проблеми в много жилища, които нанасят щети не само на сградите, но и на здравето ни.

В резултат на високата влажност и липса на чист въздух се наблюдават неприятни въздействия върху стените, подовите настилки, мебелите, появяват се тъмни петна, наблюдават се отлепени тапети.

По-страшното обаче е действието на влагата върху нашето здраве, което може да доведе до алергии и дихателни проблеми.

Ето защо все повече хора, търсещи решение за този проблем прибягват до закупуването на влагоасорбатори, наричани още – влагоуловители, обезвлажнители, изсушители и т.н

Това са устройства, които улавят влагата, намаляват конденза и поддържат оптимално ниво на влажност в дома.

Влагоабсорбаторът се състои от компресор, изпарител, кондензатор и вентилатор. Принципът на работа е следния: влажният въздух се абсорбира през клапан, изстудява се, кондензира се във вода и преминава в специален резервоар.

След това вече изсушен, въздухът се затопля и се връща в помещението с няколко градуса по-топъл от първоначално всумкания въздух.

По този начин при продължителна работа влагоуловителя намалява нивото на влажност в помещението. След като се достигнат оптималните норми на влажност, уредът преустановява работата си.

За да работят ефективно влагоабсорбаторите трябва да бъдат съобразени с площта на стаята, както и с температурните условия. Колкото по-висока е температурата на въздуха, толкова по-висока е и производителността на уреда.

При температура под 10 градуса и влажност на въздуха под 40 % използването на уреда не е икономически изгодно.

За да работи максимално ефективно, най-добре е влагоабсорбатора да бъде в средата на помещението. Като по възможност да има по 1м. свободно пространство около себе си.

Филтърът на влагоабсорбатора трябва да се почиства веднъж месечно. Влагоабсорбаторите са подходящи и при ремонтни дейности (при прясно боядисани стени и за изсушаване на паркети).

Обезвлажнителите са добро решение за справяне с прекомерната влага, конденз и мухъл и неприятни миризми и създаване на здравословна среда у дома.


Влагата и мухълът са чести проблеми в много жилища, които нанасят щети не само на сградите, но и на