10 места в кухнята, на които може да се появи плесен

16/06/2020, 16:33:23
Оценка 5 от общо 2 гласа
16/06/2020
Тагове:
10 места в кухнята, на които може да се появи плесен

Повишената влажност на въздуха е предпоставка за развитието на мухъл и вредни микроорганизми. Кухнята е особено благоприятна среда за тях заради честото готвене (при което се отделя влага) в съчетание с многото работещи домакински уреди, които излъчват топлина. Освен обичайните места, на които се появява мухъл (ъгли на стената, тавана, зад готварската печка, по фугите на плочките), има още няколко места, които са с повишен риск от поява на плесен и е редно да им обърнете специално внимание при почистването.

По кухненския гръб

Заради редовното попадане на капки вода или пръски мазнина, има голяма вероятност по кухненския гръб да се развие плесен. Почистването с кърпа и препарат след всяко готвене ще предотврати този проблем.

По приборите за готвене и сервиране

Силиконовите, пластмасовите и дървени прибори за готвене и дъски за рязане са особено уязвими към появата на плесен. При редовно ползване, върху пластмасата и дървото се получават микропукнатини, в които попадат частици от храната и трудно се измиват. Силиконовите прибори пък могат да се покрият с тънък, лепкав слой, който е идеална среда за развитие на бактерии.

За да избегнете това почиствайте дъските и приборите веднага след употреба преди храната да е засъхнала по тях. Използвайте препарат за съдове и гореща вода. Пластмасовите и силиконови приспособления може да миете в съдомиялната. Прибирайте приборите в чекмеджето само след като са напълно изсъхнали. Подменяйте често дървените дъски и лъжици.

Под мивката

Мухълът може да се развие навсякъде около мивката. Особено ако има теч, плесента се разраства бързо. Почиствайте редовно шкафа под мивката и от време на време го оставяйте отворен за да се проветри. Ако се появи неприятна миризма, проверете за запушване или теч.

Под хладилника

Подът под хладилника е труднодостъпен за почистване, а там често се получава конденз, което е предпоставка за развитие на мухъл.

В отделението за плодове и зеленчуци

Отделението за плодове и зеленчуци не е твърде студено, влажно е и ако забравите продуктите и те започнат да се развалят, появата на плесен става много вероятна. Проверявайте редовно съдържанието на чекмеджето и не допускайте продуктите да застояват. Почиствайте го веднъж седмично с топла вода и сода.

В бурканите с подправки и зърнени храни

Уверете се, че бурканите са напълно сухи преди да сипете подправките в тях. Внимавайте да не мокрите съдържанието. Бъркането в съда с влажна лъжица може да доведе до мухлясване на зърнените продукти.

В микровълновата

При наличие на подходящи условия – влага, топлина, липса на проветрение, спорите на мухъла могат да се развият навсякъде, включително и в мирковълновата фурна.

Попадналите случайно частици храна при затопляне или остатъчни мазнини, които не са почистени могат да станат причина за поява на плесен.

Много хора смятат, че радиацията, излъчвана от микровълновата печка унищожава мухъла, но това не е така. За да премахнете напълно плесента трябва да използвате подходящ препарат. За да предотвратите повторна поява, почиствайте добре уреда след употреба и не оставяйте частици храна да престояват в него. Забърсвайте вътрешността на микровълновата печка с микрофибърна кърпа, напоена с бял оцет. Оставяйте вратичката отворена за да се проветрява фурната.

В съдомиялната машина

Съдомиялната е изложена постоянно на гореща вода и пара, което може да доведе до появата на плесен. След като машината спре работа, оставете я отворена за поне 20-30 минути за да изсъхне напълно. Почиствайте я редовно с препарат за миялни машини и премахвайте остатъците от храна, попаднали върху филтъра.

В кафемашината

В кафемашината също могат да се развият вредни бактерии затова е желателно да я почиствате веднъж седмично. Резервоара за вода най-често става източник на плесен затова се препоръчва да изхвърляте неизползваната вода и да го оставяте да изсъхне. Деклацирането трябва да се прави всеки месец със специален препарат.

В кърпите за ръце

Кухненските кърпи са постоянно влажни, което ги прави идеална среда за бактерии и гъбички и те се превръщат в едно от най-мръсните неща у дома! Най-добре е да ги замените с домакинска хартия, но ако все пак памучните кърпи са ви по-удобни, сменяйте ги много често и ги перете на 60 градуса.


Повишената влажност на въздуха е предпоставка за развитието на мухъл и вредни микроорганизми. Кухнят