Почистване на кухнята - стъпка по стъпка

06/04/2022, 12:17:16
Оценка 5 от общо 2 гласа
06/04/2022
Тагове:
Почистване на кухнята - стъпка по стъпка

Кухнята е помещение, което се използва много интензивно и поради своята специфика е предразположено към често замърсяване. Следите от готвене и хранене остават по различните повърхности и стават предпоставка за развитие на плесен и бактерии. Освен това засъхналите мазнини са трудни за почистване.

Инструкции за ефективно почистване на различните зони в кухнята

Почистване на плота

Работният плот е може би най-използваната повърхност в кухнята, която влиза в контакт с храна особено често. Това означава, че е замърсен с микроорганизми, невидими с просто око. По месото, рибата, черупките на яйцата, плодовете и зеленчуците, живеят различни бактерии, а в някои случаи и паразити, които след като продукта премине през термична обработка, не са опасни за нашето здраве, но докато мием, режем и филетираме продуктите в сурово състояние, те са с контакт с работния плот. Поради тази причина честото му почистване е задължително от хигиенна гледна точка.

Препоръчва се плотът да се почиства ежедневно с гъбичка и препарат за съдове. Не разчитайте само на навлажнена с вода гъбичка, тъй като без подходящ препарат само ще разнесете микробите. Самата гъба е добре да се дезинфекцира чрез потапяне в оцет веднъж на два-три дни и да се сменя често. Може да използвате и т.нар магическа гъба.

При плотове от естествен камък, използвайте специални препарати, предвидени за тези материали, тъй като силни разтворители или абразивни частици ще повредят повърхността.

Веднъж седмично може да почиствате плота с парочистачка. Високата температура убива до 99% от бактериите и упоритите замърсявания. Ако не разполагате с такъв уред, направете щателно почистване с алкален препарат.

Почистване на чекмеджета и шкафове

За вратите и дръжките може да използвате обикновен мек, неутрален препарат или такъв за съдове. За гланцираните повърхности ще свърши работа и препарат за стъкла. Поне веднъж седмично ги почиствайте и забърсвайте със суха кърпа. Пръски от готвене е добре да се отстраняват възможно най-скоро, тъй като след засъхване се почистват много по-трудно. Пръските от варовик може да почистите с влажна кърпа, напоена с оцет или лимонов сок. Ако са много упорити напръскайте повърхността с разтвор от топла вода и бял оцет като използвате пулверизатор. Изчакайте 5 минути и тогава забършете първо с влажна, а след това и със суха кърпа.

Дървените чекмеджета и шкафове почиствайте с кърпа, напоена в препарат за дърво.

Почистване на хладилника

Съхранението на голямо количество хранителни продукти превръща този уред в същински развъдник на бактерии. Затова почистване на хладилника трябва да се извършва редовно, най-малко веднъж на 30 дни. Винаги преди почистване изключете уреда от мрежата и извадете всичко от него. Измийте всички рафтове и чекмеджета с гореща вода и веро или направо в съдомиялната. Почистете вътрешността на хладилника с гъба и универсален препарат за почистване. За трудно достъпните места използвайте четка за зъби, а за най-тесните – дървено шишче.

Накрая избършете и външната част на уреда с влажна кърпа и препарат и подсушете със сух микрофибърен парцал.

Почистване на готварската печка

Фурната

Препоръчваме ви да отстранявате остатъците от храна и пръски от готвене с влажна кърпа след всяко използване на фурната когато изстине. В противен случай почистването ѝ ще бъде трудно поради остатъците от мазнини и загоряла храна.

Основното почистване на фурната е добре да се прави поне веднъж на 10 дни (зависи от честотата на използване на уреда) като за целта може да използвате подходящ готов препарат, домашни средства или парочистачка. В търговската мрежа се предлагат различни продукти на алкална основа (обезмаслители), които обикновено се нанасят върху зоната за почистване, оставят се да действат 15-30 минути и се изплакват. Ако не сте почиствали фурната дълго време и тя е много замърсена ще ви е нужен именно такъв продукт.

С помощта на ръчната дюза на парочистачката може да почистите фурната отвън и отвътре. Топлината разлага мазнините и замърсяванията и след това те лесно се забърсват с влажна кърпа. Ако има стари отлагания от храна, след като пуснете парочистачката може да използвате скрапер за фурна за да ги отстраните.

Ако забърсвате фурната с влажна кърпа след всяко гответе и я почиствате веднъж на 10 дни с пара, няма да имате проблем да отстраните замърсяванията без препарати.

Някои натурални средства също вършат добра работа за не много упорити замърсявания.

  • Сода бикарбонат – смесете сода с вода в съотношение 1:1 и нанесете пастата върху най-мръсните места. Оставете да подейства за около 30 минути.
  • Оцет – смесете оцет с малко количество препарат за съдове и нанесете върху замърсените зони с помощта на гъба. Оставете да подейства за 10 минути и избършете с влажна кърпа. За упорити замърсявания, напълнете огнеупорен съд с вода и 1 чаша оцет. поставете го във фурната и я включете на 150 градуса за около 45 минути. Получената пара помага за разграждане на мазнините и ги прави по-лесни за почистване.
  • Сол – намокрете дъното на фурната като минете с влажна кърпа. Поръсете сол върху загорелите участъци. Загрейте фурната до 50 градуса и я изключете веднага щом солта стане кафява. След като изстине внимателно отстранете солта с помощта на гъбичка и подсушете с кърпа.

Аспиратора

Аспираторът може да бъде почистен бързо и лесно с парочистачка. Като алтернатива може да използвате обезмаслител и гъбичка. Филтърът за мазнини, изработен от метал може да се измие като се накисне в сапунена вода и след това с помощта на гъба, препарат за съдове и топла вода се почисти старателно. Друг вариант е да го пуснете в съдомиялната машина. Ако филтърът е с активен въглен, той се сменя на определено време, указано от производителя.

Котлоните

Почистването на котлоните може да стане с готови препарати, домашни средства или парочистачка. За упорити замърсявания препоръчваме да използвате обезмаслител от търговската мрежа и скрапер за котлони. Може да опитате първо с натурални средства. За целта си пригответе лек абразив като смесите сода за хляб и хладка вода до получаване на гъста каша. Нанесете върху повърхността и изчакайте да подейства няколко минути. Ако се налага търкане използвайте гъба или стара четка за зъби.

Почистване на съдомиялната машина

Филтъра

Извадете филтъра от дъното на машината. В него се натрупват остатъци от храна и с времето започват да затрудняват водния поток. Изхвърлете събраните остатъци в кошчето. Почистете филтъра с четка за миене на съдове и препарат.

Пулверизаторите

Пулверизаторите на машината имат малки дюзи, които могат да се запушат от варовити отлагания. Затова е препоръчително да ги сваляте веднъж годишно и да ги почиствате с четка за зъби.

Уплътненията

Гумените уплътнения са идеална среда за развитие на бактерии и плесен, затова трябва да се почистват редовно. Може да го направите с парочистачката, но използвайте ниската степен и я дръжте на поне 5 см. от тях, за да не ги повредите. Другият вариант е да напоите гъба с оцет или лимонов сок и да ги изтъркате. За труднодостъпните места използвайте клечки за уши.

През определен период от време пускайте съдомиялната машина на празен цикъл с препарат против котлен камък.

Почистване на мивката

Премахване на котлен камък от батерията

Развийте аератора на кранчето с помощта на тръбен ключ и разглобете дюзата на три части – филтър, съединителна гайка и уплътнение. Накиснете трите части в оцет за 15-20 минути докато варовика се разтвори. Изплакнете всичко с топла вода и ги сглобете отново.

Умивалника

Мивката може да изтъркате с гъбичка и препарат за съдове или със специален киселинен препарат. Препоръчваме ви да правите това веднъж седмично. След това подсушете с микрофибърна кърпа. Като алтернатива може да използвате разтвор от оцет и топла вода.

Мивката може да се почисти и с ръчната дюза на парочистачката. Предимството е, че парата достига и на труднодостъпни места.

Каналът

Ако сифонът е напълно запушен, ще ви се наложи да използвате бутало за механично почистване и/или готови препарати за отпушване на канали. В случай, че водата все пак се отича бавно, може да пробвате с домашни средства. Изсипете в канализацията 4 суп. л. сода, след това излейте половин чаша оцет. Когато спре да шупти, пуснете горещата вода на силна струя.

Почистване на пода

Почистването на пода зависи от неговият материал. Стандартната процедура е първо да пуснете прахосмукачка, а след това да направи мокро почистване с моп или парочистачка. Ако подът е от теракот, гранитогрес, ламинат, линолеум, спокойно може да използвате уред с пара и да го почистите без химикали. Ако по плочките има варовикови отлагания, те могат да бъдат отстранени с помощта на гъбичка и оцет.

Още съвети за почистване на кухнята:

Почистване на кухнята за 10 минути с натурални средства

Почистване на микровълновата

10 места в кухнята, на които може да се появи плесен


Кухнята е помещение, което се използва много интензивно и поради своята специфика е предразположено