Как да поддържаме дома си чист и подреден

16/03/2022, 14:21:17
Оценка 3.3 от общо 3 гласа
16/03/2022
Тагове:
Как да поддържаме дома си чист и подреден

Колкото повече мебели и декорация присъстват в дома ни, толкова повече усилия ще изисква ежедневното почистване и подреждане. Това не означава да изхвърлим повечето мебелировка и да останем с една маса, няколко стола, легло и мека мебел. Има няколко съвета, с чиято помощ дома ни може да е чист и спретнат.

Разделяне на помещенията, според времето прекарано в тях. Спалнята е стаята, в която прекарваме най-малко време, изключая времето за сън. За нея е нужно да отделим време за разтребване и почистване през почивните дни.

Детската стая е личното пространство на детето ни. Добре е в нея да има достатъчно, но не прекалено много, мебели за съхранение. Етажерки и лавици за книги, гардероб и скрин, мебели за съхранение на играчки. За да изградим навици за подреждане е добре всяка вечер, след приключване на игрите и преди баня, да разтребваме заедно с детето. Важно е да сме постоянни и с течение на времето да му възлагаме задачи за самостоятелно подреждане. Да си прибере книгите, да си сортира дрехите за пране, да подреди игрите.

Банята е помещението, чието почистване отнема най-много време и е добре това да става веднъж седмично, обикновено през почивните дни.

Дневната е помещението, в което прекарваме най-много време, особено ако кухненския бокс е част от нея. Следователно ежедневното почистване и разтребване е наложително. За препоръчване е в нея да има пространство, да не е затрупана с излишни мебели. Според вкусовите предпочитания можем да посетим Leos mebel и да изберем както мека мебел, така и подходяща декорация. Ако обичаме да четем книги, библиотеката се явява важен акцент от дневната. Лесен вариант за спестяване на почистването на лавиците от прах, е да са затворени, но си спестяваме приятната гледка на книгите. Има вариант да е със стъклени врати. Ако изберем отворена библиотека е добре на всеки два дни да почистваме праха. Според степента на прахово замърсяване на мястото, където живеем, това може да става и всеки ден. На пазара вече се предлагат т.нар. прахоулавящи бърсалки за прах, които не го разпръскват във въздуха, лесно се ползват и от деца.

Меката мебел е добре да бъде почиствана веднъж седмично с препарати според покритието ѝ. Ако е кожена, се ползват специални препарати за почистване. Предимството на кожата е, че не създава условия за набиване на прах за разлика от мебелите с текстилно покритие. За тях се ползват турбо четки към прахосмукачката. Добре е при покупката на мека мебел да се чете информацията на етикета, указваща как се почиства. Има калъфи, които могат да се пуснат в пералнята и такива, за които само химическото чистене е вариант.

Почистването на пода в дневната и кухнята с прахосмукачка е добре да става след вечеря. Идея е разтребването след вечеря да се разпредели сред членовете на семейството. Един разтребва съдомиялната, друг масата, трети пуска прахосмукачка, четвърти подрежда кухнята.

Веднъж седмично е препоръчително да се почиства пода с препарат или с пара. Уредите за чистене с пара отдавна навлязоха в бита ни. Освен, че щадят природата, поради неизползването на химически препарати, те убиват микроби и бактерии, благодарение на високата температура на парата.

Може да се изготви седмична програма с домашните задължения на всеки член от семейството. В нея задължително се включват и децата. Единственото условие е домашните задължения да отговарят на възрастта им и да се развиват с нея. Ако за едно тригодишно дете задължение може да е да си прибере играчките, за шестгодишното може да е слагането на подложки, прибори и салфетки на масата, а за младежа на 16 г. може да е пускането на пералня.


Колкото повече мебели и декорация присъстват в дома ни, толкова повече усилия ще изисква ежедневното