Апартамент на първи или последен етаж - плюсове и минуси

03/06/2017, 22:24:32
Оценка 4.4 от общо 26 гласа
03/06/2017
Апартамент на първи или последен етаж - плюсове и минуси

Всеки, който е търсил жилище или пък продавал и наемал, знае, че първият и последният етаж не са сред най – привлекателните за повечето хора, а обикновено и цените им са по – ниски. Действително по – трудно ли се продават апартаменти на първи или последен етаж? Какви са най – честите проблеми, с които може да се сблъскаме и дали си струва да купим такова жилище?

Статистиката показва, че най – желани са имотите на 3 – ти до 6 – ти (не последен етаж).

Безспорно едно от най – големите предимства както на първият, така и на последният етаж е, че жилищата там са по – евтини. Да видим обаче какви са разликите и за какво да внимаваме.

Първи етаж – предимства:

Не се налага използването на асансьор. Това е предимство за трудноподвижни и възрастни хора, както и за семейства с малки деца, тъй като пренасянето на бебешката количка ще бъде по – лесно. В много сгради асансьорите са стари или недобре поддържани и често се развалят, което превръща качването на високите етажи в трудна задача. Това е и плюс за хора, които не обичат или се страхуват да се придвижват ежедневно с асансьор.

По – бързо изнасяне в случай на бедствие. Може да излезете много по – бързо от вкъщи в случай на земетресение или пожар, отколкото ако сте на по – висок етаж.

По – малко съседи. Нямате съседи под вас, което намалява вероятността за кавги и недоволства, особено ако имате малки деца, които бягат и скачат из жилището.

Покупка с цел инвестиция. Ако купувате жилище, което искате да се използва като офис, кантора, ателие или здравен кабинет, то партерът и първият етаж са идеални.

Прохладно е през лятото. Обикновено на първите етажи е по – прохладно през лятото, особено ако пред прозорците има дървета, които пазят сянка.

Първи етаж – недостатъци:

Шум – на първият етаж шумът от улицата е най – голям. Особено ако жилището се намира на много оживено място или в близост до булевард. Ще чувате също така блъскането на входната и асансьорната врата.

По – голяма замърсеност на въздуха. На първият етаж се разнася както прахът от улицата, така и газовете от преминаващите автомобили.

Проблеми с мазите – запушване на канализацията, неприятни миризми, нашествие на гризачи и насекоми.

По – трудно отопление. Много често апартаментите на първият етаж се отопляват по – трудно, от тези на по – високите етажи, въпреки че това зависи от множество фактори и не може да се обобщава.

По – голяма вероятност от кражби. Това може да бъде предотвратено до някаква степен чрез слагането на решетки (което обаче много хора намират за недостатък) или монтирането на аларма.

Последен етаж – предимства:

По – малко шум. На последният етаж шумът, който достига от хора, преминаващи автомобили, близки заведения, лаещи кучета и т.н. е много по – малък, отколкото на ниските етажи.

Нямате съседи над вас. Спестявате си неудобството от проблемни съседи над главата и вероятността да са шумни или да ви наводнят.

Красива гледка. Това разбира се не е задължително, но ако последният етаж е във висока сграда пред вас може да се открива красива паномара щом излезете на терасата. Чувства се простор, а и си спестявате любопитните погледи от улицата или съседните сгради.

По – чист въздух. Праха и замърсеността на въздуха на високите етажи са много по – малко.

Повече светлина – още едно предимство на високите етажи е по – голямото количество слънчева светлина, което достига до помещенията. Това прави апартамента приветлив, спестява разходи за осветление и отопление през зимата и осигурява комфорт.

Стълбите като физическа активност. Това може да прозвучи странно, но днес повечето хора водят доста заседнал начин на живот и това е чудесна възможност да проявят физическа активност. Така че ако асансьорът се развали (или направо липсва) може да превърнете дефекта в ефект. Разбира се можете да го правите и при работещ асансьор със сигурност подобна гимнастика ще се отрази чудесно на здравословното ви състояние както и на фигурата ви.

Възможност за поставяне на слънчеви батерии. Някои покриви дават възможност за монтиране на слънчеви колектори, които могат значително да намалят сметката ви за ток.

Голяма тераса или направо градина на покрива. Ако апартамента е тавански много често той разполага с голяма открита тераса, която е чудесна за барбекю, вечеря под открито небе, събиране с приятели, слънчеви бани или обособяване на красива градина.

Последен етаж – недостатъци:

Възможни течове от покрива. Предвид състоянието на повечето жилищни сгради в България, особено по – старите, вероятността за поява на теч от покрива е огромна, а в повечето случаи е само въпрос на време. Осигуряването на нужните средства за ремонт обикновено е трудно, защото въпреки, че покривът обща част от сградата, голяма част от съседите не искат да участва в ремонта когато не тече в техния апартамент. В такъв случай имате два варианта: разправии със съседите и съд или да оправите покрива за своя сметка. Разбира се може случите на разбрани съседи и по – голямата част от тях да участват финансово в ремонта. А и да не сте на последният етаж винаги съществува риск съседите от горе да ви наводнят.

Възможни проблеми с асансьора. Колкото на по – висок етаж сте, толкова по – голям проблем бихте имали ако асансьорът се повреди.

Прекомерно нагряване на покрива, а от там и по – високи температури през лятото.

Пренасянето на мебели и тежки електроуреди ще бъде затруднено, особено за такива, които не влизат в асансьора.

Както виждате жилищата на първи и последен етаж имат своите плюсове и минуси, както и тези на средните етажи, разбира се! Дали си струва да се закупи такова жилище – преценете Вие.


Всеки, който е търсил жилище или пък продавал и наемал, знае, че първият и последният етаж не са сре