Как да защитим дрехите си от молци с природни средства

11/04/2019, 13:59:21
Оценка 5 от общо 2 гласа
11/04/2019
Тагове:
Как да защитим дрехите си от молци с природни средства

Молците обикновено нападат зимните дрехи, тъй като предпочитат тъкани от естествени влакна, най – вече вълна. Те могат да бъдат напаст и за дрехи от лен, коноп, коприна, дори и синтетични материи.

Как да предпазим дрехите от молци

Редовното изпиране на дрехите и сушенето им в сушилня на високи градуси е много важно. Ако нямате сушилня прострете дрехите на терасата на силни слънце в обедните часове. След това ги изгладете. Не пробирайте неизпрана дреха в гардероба. Още през пролетта приберете изпраните зимни дрехи във вакуумиращи пликове или калъфи с цип. Уверете се, че са затворени много добре. Така освен, че предпазвате дрехите от молци ще си осигурите и допълнително място в гардероба.

Ако забележите набези от молци, извадете всички дрехи, изперете ги на възможно най – високата температура, указана на етикетите и след като изсъхнат напълно ги изгладете. Почистете добре гардероба, избършете праха и минете с мека кърпа, напоена с евкалиптово масло.

Билкови рецепти против молци:

Ароматни торбички

  • ½ чаша изсушени лавандулови цветчета
  • ½ чаша изсушени розови листенца
  • ¼ чаша изсушен розмарин

Смесете всички съставки в купа, разпределете ги в малки платнени торбички, завържете ги и ги сложете на няколко места в гардероба. След няколко месеца аромата и действието на билките ще намалеят, затова може да добавите капка лавандулово масло на всяка торбичка. Това ще ги освежи. След най – много два сезона, подменете торбичките.

Етерични масла:

  • 10 капки масло от лавандула
  • 10 капки масло от карамфил
  • 10 капки масло от розмарин
  • 10 капки масло от лимон

Смесете всички масла в подходящ съд. Изведете дрехите от гардероба и сложете малко от сместа върху гъба, с която избършете вътрешната повърхността на шкафовете. Може да поставите и няколко памучни тампона, напоени със сместа между дрехите.

Миризмата на евкалипт, канела, мащерка също гони молците.

Добра работа вършат и сушени орехови листа или кестени, поставени на подходящи места в гардероба.


Молците обикновено нападат зимните дрехи, тъй като предпочитат тъкани от естествени влакна, най &nda