Подово отопление в банята

21/11/2019, 16:05:45
Оценка 5 от общо 2 гласа
21/11/2019
Тагове:
Подово отопление в банята

Подовото отопление в банята осигурява несравним комфорт, защото затопля цялото помещение равномерно, помага за бързото изсъхване на банята след къпане, като по този начин намалява риска от образуване на мухъл и не на последно място – чувството да стъпваш бос върху затоплените плочки е изключително приятно.

Когато площта на целия под е топла, въздухът в помещението достига лесно равномерна температура и липсва интензивния въздушен поток, породен от разликите в температурата на нагрятото тяло (радиатор или лира) и околния въздух.

В зависимост от използваната система, подовото отопление може да се регулира автоматично чрез термостат и да не работи непрекъснато, само когато това е необходимо за да поддържа зададената му температура. По този начин, освен че осигурява комфорт, подовата инсталация пести енергия.

Може ли банята да се стопли само с подово отопление без други уреди?

Да! Характерно за този метод е, че целия под на практика става отоплително тяло, което напълно елиминира нуждата от други нагреватели в помещението.

Безопасно ли е подовото отопление в банята?

Да! Когато е направено както трябва, подовото отопление е напълно безопасно.

Защо да заложим на подово отопление?

Освен, че помещението се затопля бързо и ефективно, чрез подовото отопление се пести място, тъй като не се налага да мислите къде да поставяте печка или лира в и без това малката баня.

Подовото отопление е напълно безшумно, не нарушава визията на банята, не се нуждае от поддръжка.

Ако използвате вентилаторни, кварцови печки или конвектори в банята, основен техен недостатък е, че ако се оставят да работят постоянно или през по-голямата част от денонощието, консумират много енергия. Ако се пускат само когато ще се използва банята, първо имате ангажимент, свързан със затопляне на помещението, което налага известни неудобства и второ – температурата в банята ще варира постоянно в широки граници, което може да доведе до поява на конденз и мухъл.

Освен това при инсталацията на подово отопление липсват нагорещени открити повърхности, което елиминира вероятността да се изгорите на тях.

Бързосъхнещия под също е важно предимство.

И не последно място – в банята се използват основно настилки, които оставят студено усещане при стъпване върху тях – теракот, гранитогрес, мрамор. Колкото и да затопляте банята с помощта на печка или друго отоплително тяло, плочките ще си останат студени и ходенето по тях ще бъде значително по-неприятно, отколкото ако са затоплени.

Видове подово отопление за баня

Водно подово отопление

Водното подово отопление за баня всъщност представлява част от цялостната отоплителна система в дома. При него нагревателния елемент са тръби, положени на пода, през които циркулира топла водата. Водата се черпи от централна отоплителна система – например котел на пелети, дърва, термопомпа.

Компонентите на водната подова отоплителна система са: източник на топлоподаването, подаващ и събирателен колектор, помпа, автоматика, изолационна основа за пода, тръби, регулираща арматура.

Дебелината на изолационната основна зависи, до голяма степен, от помещенията, които са отдолу, дали те се отопляват, съответно ако етажът е приземен, добре е изолацията да е по-дебела. Върху нея се полагат гъвкави тръби, най-често изработени от полиетилен с алуминиева вложка. Пространството около и над тях се запълва с подова замазка. Традиционният начин за монтиране на тръбите върху основата е чрез скоби. Съществува и вариант да се използва т.нар. релсова система.

Добре е напълнената с вода система да не работи поне 20 дни след полагане на тръбите за да може циментовата замазка да изсъхне добре.

Източник на топлоподаването може да бъде термопомпа, котел на пелети, дърва, въглища или електричество. Най-ефективно е да се използват нискотемпературни източници като термопомпи. Пелетния котел също е добро решение, тъй като той работи автоматизирано и подовото отопление може да се настрои да се пуска и спира в определени часове. Освен това при него може да се контролира температурата на водата, която да бъда различна, от тази, постъпваща в радиаторите.

Ако източника не е нискотемпературен, следва системата да бъде оборудвана с трипътен вентил, който намалява температурата на водата до оптималната за подово отопление.

За да може подовото отопление да работи отделно от останалото, когато са свързани в една система, е нужно да се обособят отделни отоплителни кръгове, които се контролират от колекторна група, която разпределя водата между тях, в зависимост от моментните нужди и оптималната температура за всеки един от тях.

Електрическо подово отопление

Електрическото подово отопление работи с помощта на нагревателни кабели или фолио, които се монтират върху изолационна повърхност.

За домашни цели често се използват „отоплителни рогозки“, които представляват огънат на серпантини нагревателен кабел, закрепен върху основа от стъкловлакнеста мрежа.

Нагревателния кабел завършва с изолиран меден проводник, чрез който се свързва с терморегулатора и електрическата мрежа.

При монтиране на рогозката в банята, не забравяйте, че е важно сифона да остане открит. Рогозката се разстила върху циментовата замазка, която трябва да е равна, гладка и чиста без остри ръбове. За повече сигурност, а и за да намалите загубите на топлина, желателно е да поставите слой топлоизолационен материал (XPS), върху него армирана циментова замазка и след това нагревателната рогозка.

Ако не желаете да правите цялостен ремонт на банята и да къртите старото покритие, има вариант рогозката да се постави върху него. За целта плочките трябва да са абсолютно здрави. Ако има счупени или отлепени такива, те трябва да се премахнат и да изравните с циментова замазка. Старото покритие трябва да се почисти старателно за да хване добре лепилото. Препоръчва се повърхността предварително да се грундира за по-добро сцепление. След полагане на рогозката се разстила тънък слой лепило, върху който се лепят подовите плочки. Използвайте специални лепила за подове с вградена отоплителна система, които след изсъхването си запазват известна еластичност, благодарение, на която могат да поемат термично разширяване и свиване, без това да се отрази на здравината на плочките.

Около 24 часа след като приключи лепенето на плочките, фугите се запълват с подходяща фугираща смес.

Преди да се включи електрическото захранване е необходимо да мине достатъчно време за да се втвърди напълно лепилото.

Инфрачервено подово отопление

Инфрачервеното фолио се нагрява като използва електрическа енергия, така че спада към електрическото подово отопление. При протичане на електричество през фолиото, то излъчва инфрачервени лъчи, които се поглъщат от намиращите се в близост материали и предмети и се трансформират в топлинна енергия.

По този начин топлинните загуби са сведени до минимум, помещението е равномерно затоплено и се намалява риска от поява на мухъл.

Когато избирате инфрачервено отоплително фолио обърнете внимание дали е подходящо за баня и за поставяне под плочки.

За поставяне на фолиото пода в банята трябва да бъде равен и чист. Нужно е да се постави топлоотражателна подложка, която се залепя за основата с помощта на лепило за топлоизолация.

Фолиото се залепя, по указания от производителя, начин. След това е нужно да се използва течна хидроизолация, която да предпази фолиото от влага. След като изсъхне върху нея се поставят керамичните плочки.


Подовото отопление в банята осигурява несравним комфорт, защото затопля цялото помещение равном