Кое е най - подходящото отопление за банята

11/11/2016, 14:03:50
Оценка 4.5 от общо 44 гласа
11/11/2016
Тагове:
Кое е най - подходящото отопление за банята

Какво отопление да изберем за да направим престоя си в банята по – комфортен? Ако и вие си задавате този въпрос прочетете следващите редове, в които ще ви представим най – често срещаните варианти за отопление на банята и техните плюсове и минуси.

Подово отопление в банята

Започваме с един от най – ефективните начини да стоплим банята – подово отопление. То стопля банята бързо и равномерно без да нагрява въздуха. А и какво по – приятно от това да стъпвате боси по затоплени плочки? Подовото отопление е безшумно, не заема място, не се вижда и не нарушва визията на банята, не се нуждае от поддръжка и почистване. Подовото отопление може да бъде електрическо или водно в случай, че имате централно парно отопление в дома си например на дърва или пелети, топлата вода може също да се черпи от термопомпа или слънчеви колектори.

Като недостатък може да се посочи това, че няма как да поставите подово отопление ако не искате да правите ремонт на банята си. В случай, че скоро сте я завършили ще се наложи отново къртене и полагане на замазка на пода, което е неудобство за много хора.

Вентилаторна печка в банята

Предлагат се специални модели вентилаторни печки за баня. Те затоплят много бързо въздуха, могат да се закрепят на стената или на тавана. Минусите са, че колкото бързо се затопля банята толкова бързо и изстива след като печката се изключи. Ако искате банята ви да е топла винаги трябва да използвате вентилаторната печка почти постоянно, а тя консумира много електроенергия и това ще се отрази чувствително на сметките ви за ток.

Кварцова печка в банята

Кварцовата печка е често срещан вариант за отопление на банята. Влагоустойчива е и не е проблем да я оставите включена докато се къпете. Затопля бързо помещението. Недостатъкът е, че трябва да бъде монтирана на високо, което не е удачно за всяка баня.

Влагоустойчив конвектор в банята

Конвекторите са ефективно и елегантно решение да стоплите банята. Предлагат се компактни модели, които се монтират на стената. Безшумни са, а повечето от тях разполагат с термостат, който отчита и поддържа зададена температура. Недостатък е цената им, която често е малко по – висока от тази на другите видове печки за баня.

Лира в банята

Лирата е може би най – разпространеният вариант за отопление на банята у нас. Тя може да се захранва от централен ТЕЦ или парно отопление на дърва, пелети, газ. Алтернативен вариант са електрическите лири.

Лирите могат да се използват и за затопляне и изсушаване на хавлии и кърпи. Благодарение на лирата може да поддържате постоянна топлина в помещението. Препоръчително е лирата или радиатора да се монтират на външна стена на банята или на такава, граничеща с неотопляемо помещение и близо до пода или най – много до средата на стената по височина, за да работят възможно най – ефективно. Голям плюс на лирата и радиатора, особено ако са свързани с централно отопление е тяхната икономичност.

Минусът на лирата е, че все пак заема място, а това е от значение в малките бани.

Инфрачервени панели в банята

Инфрачервените панели са модерен, стилен и ефективен метод за затопляне на банята. Те са компактни и са подходящи и за най – малките бани. Могат да бъдат монтирани на стената или на тавана. Те затоплят равномерно и са много икономични.

Основен недостатък на инфрачервните панели е първоначалната инвестиция за закупуването им.


Какво отопление да изберем за да направим престоя си в банята по – комфортен? Ако и вие си зад