Малки и практични бани

05/12/2016, 16:17:49
Оценка 4.5 от общо 47 гласа
05/12/2016
Тагове:
Малки и практични бани

В повечето апартаменти, особено тези от старо строителство площта на банята не надвишава 3 – 3,5 кв. м. В много от случаите банята е съчетана и с тоалетна и малкото помещение трябва да побира в себе си всичко необходимо, за да изпълнява оптимално функциите си. Именно това е наложило и разработването на санитария и мебели за баня, подходящи за ограничено пространство като висящи тоалетни, вградени казанчета, окачени мивки, малки душ кабини, съчетани с вана и т.н.

Всъщност не е толкова трудно малката баня да съчетае в себе си всичко необходимо и да изглежда добре. Дизайнерите предлагат редица интересни решения за оптимизиране на пространството, визуално увеличаване на помещението и създаване на един наистина елегантен и практичен интериор.

Сложете повече огледала

Ако има възможност направете така че огледалото да бъде първото нещо, което се вижда щом влзете в банята. Може да поставите и повече от едно огледало, също така е добре да заложите на гланцирани, стъклени и огледални повърхности. Гланцираните плочки например ще отразяват светлината по – добре, което е много важно за компактната баня.

Подредете тоалетната, мивката и душа в една линия

Подреждането на санитарията в една редица спестява пространство и създава усещане за по – голяма стая.

Заложете на светли и неутрални тонове

Бяло, бежово, шампанско, жълто са идеалните цветове за малката баня. Подходящи са и пастелно лилаво, розово и зелено. Ярките цветове е добре да се използват като акцент.

Изберете минималистичен дизайн

Колкото по – семпъл вид има банята, толкова по – голяма ще изглежда тя.

Изберете прозрачни стени за душ пространтвото

Прозрачните стени на душ кабината създават усещане за повече обем и простор. Плътният параван би направил стаята още по – малка и тясна.

Съчетайте ваната с душа

Ако искате да не се лишавате от вана, съчетайте я с душ пространството.

Не препърлвайте банята с излишни вещи

В малката баня има място само за най – необходимото – мивка с шкаф, тоалетна, душ. Пространството под мивката може да се изпозлва за съхранение като се направят удобни рафтчета. Шкафът над мивката може да бъде с огледална врата. А ваната да бъде съчетана с душът.

Сложете скрито осветление

Едно от най – важните неща в малките помещения е те да бъдат добре осветени. Поставянето на LED осветление ще направи банята ви по – изискана и стилна. Може да добавите допълнително осветление около огледалото, на ратфовете или да осветите декоративни ниши и душ пространството.


В повечето апартаменти, особено тези от старо строителство площта на банята не надвишава 3 – 3