Романтични спални в стил Прованс

29/09/2016, 03:00:00
Оценка 4.5 от общо 28 гласа
29/09/2016
Тагове:
Романтични спални в стил Прованс

Когато чуем думата „прованс“ съзнанието ни рисува картина на слънчева къща на брега на морето, нежен аромат на цъфнали поляни, безкрайните лавандулови полета,  лекия полъх на морския бриз и тишината на селото.

Ако си мечтаете за уютна вила в Южна Франция или просто ви допада кънтри стилът на обзавеждане, то интериорът в стил прованс е за вас! Разбира се може да обзаведете целия си дом в подобен стил, но помещението, на което романтиката несъмнено подхожда, е спалнята!

Стилът съчетава в себе си ретро и модерно излъчване, нежност, елегантност и простота. Използват се антични мебели, стари витрини, ракли, леглата често са с балдахин.

Мебелите както и аксесоарите изглеждат износени и имат ретро излъчване. Когато ги погледнем се сещаме за топлата, уютна селска къща на баба в спомените от детството ни.

Цветовете са пастелни с ярки акценти. Използват се всички нюанси на кремаво, слънчево жълто, бледо синьо и зелено, лавандула.

Подът обикновено е дървен, може да постелите и подходящ килим. Текстилът се състои от естествени материали – лен, вълна, коприна.

Малките неравности по стените придават допълнителен чар и подсилват характерното излъчване на прованс. Тапетите често са с флорални мотиви, използват се и картини, ретро рамки за снимки или стари огледала.

Подходящи аксесоари са ретро часовници, вази, ръчно изработени сувенири.

Полилеят е задължителен елемент в спалнята в стил Прованс. Той често е масивен и има ретро излъчване. Осветлението се допълва от настолни лампи.

Ако не искате да правите цялостен ремонт на спалнята може да й придадете Прованс излъчване чрез малки аксесоари в декора като: винтидж бродерия, семейни снимки в ретро рамка, стари порцеланови фигурки, свещници, вази, гоблен или картина с флорални мотиви, цветни декоративни възглавнички с изображения на рози, лавандули или пък в характерни сини и бели райета.


Когато чуем думата „прованс“ съзнанието ни рисува картина на слънчева къща на брега на м