Тухлена облицовка в кухнята

04/03/2022, 16:20:07
Оценка 5 от общо 2 гласа
04/03/2022
Тагове:
Тухлена облицовка в кухнята

Тухлената стена придава на интериора солидност и комфорт, съчетавайки в себе си модерни тенденции и вековни традиции.

На какво да обърнем внимание?

  • Тухлата е порест материал, така че импрегнирането с предпазващ и водоотблъскващ препарат е задължително.
  • Тухлената облицовка, дори с най-тънкия възможен материал ще отнеме малко от пространството, затова оставете останалите стени изчистени и по възможност в светъл цвят. За малки кухни, използвайте бели или кремави тухли.
  • Зидарията не притежава естествени светлоотразяващи свойства, поради което препоръчително е да облицовате стената срещу прозореца. Така слънчевата светлина ще „изглади“ недостатъците на облицовката.
  • За допълнителен декоративен ефект, акцентната стена може да бъде допълнително осветена с насочени лампи.
  • Тухлената стена може да се впише успешно в почти всеки интериор, но най-подходяща е за кухня в индустриален, скандинавски, рустик, кънтри или модерен стил.

Какво друго освен тухли може да използваме?

Декоративният камък е първи избор за стенни облицовки, имитиращи тухли или различни камъни. Той изглежда възможно най-реалистичен, поддържа се сравнително лесно и цената му е достъпна.

Възможно е да използвате и гипсово покритие – то е екологично, дишащо и издръжливо. Може да бъде боядисано във всеки желан цвят.

Плочки от керамика, клинкер или бетон, имитиращи тухлена зидария също са добър вариант. Те се здрави издръжливи, лесни за почистване и устойчиви на влага.

Най-евтиния и лесен вариант е да изберете тапети, имитиращи тухли. Тук декоративния ефект е малко по-слаб, но тапетите имат своите предимства – лесни за поставяне и могат да бъдат сменени когато ви омръзнат или загубят красивия си външен вид. Съвременните покрития могат да се почистват и са подходящи за кухнята.

Тухлена стена в кухнята според интериорния стил

Индустриален стил

Несъмнено индустриалния стил е най-подходящ за използване на тухлена зидария в комбинация с бетон, естествен камък, натурално дърво и кожа.

Модерен стил

Модерната кухня има минималистичен вид – монохромна цветова схема, изчистени линии, семпли декоративни елементи. Тук тухлите се вписват чудесно тъй като внасят разнообразие и енергия в интериора.

Скандинавски стил

Сканди стила е известен със своята простота и естествена красота. В него се залага на натурални материали като дърво, камък, тухла, текстил – лен, коноп, памук. Тъй като стилът се характеризира със светли и просторни помещения, изберете бяла тухлена стена, която ще се превърне в чудесен фон за зелени растения, подправки или пъстри аксесоари.

Стил прованс

Бяла тухлена стена ще добави нежност, романтика и изисканост в кухнята в стил прованс.

Ретро стил

Тухлената стена е подходяща и за кухня в ретро, кънтри, рустик или шале стил.

Как да използваме тухлена облицовка в кухнята?

На повече от една стена

Ако кухнята е голяма и има достатъчно естествена светлина, може да използвате тухлена облицовка на повече от една стена. Този вариант е подходящ най-вече за кухни в лофт стил.

Облицовка на архитектурни елементи

Облицовайте с тухли преградната стена, разделяща кухнята от дневната или сводът към трапезарията. Може да облицовате още арка, колона или барплот.

Гърбът на кухнята

За гръб на кухнята използвайте декоративен камък, клинкер или естествени тухли, импрегнирани с водоустойчиво покритие. Може да поставите прозрачно стъкло за по-лесно почистване.

Стената на телевизора

Изберете за акцентна стена тази, на която е поставен телевизора или камината и я облицовайте с подходящ цвят тухли за постигане на стилен и изискан интериор.

Трапезарията

Стената зад трапезната маса също може да бъде декорирана със зидария с цел визуално разделяне на къта за хранене от останалата част на стаята.


Тухлената стена придава на интериора солидност и комфорт, съчетавайки в себе си модерни тенденции и