Интериорни идеи с декоративен камък

03/07/2019, 10:45:22
Оценка 5 от общо 2 гласа
03/07/2019
Тагове:
Интериорни идеи с декоративен камък

Декоративният камък е предпочитан заради своята здравина, екологичност и естетичен външен вид. Основното правило при декориране с камък е да следите за спазване на пропорциите. Ако прекалите с декоративните елементи рискувате интериора да стане твърде претрупан или да се изгуби уюта заради хладното усещане, което внася камъка. Винаги взимайте предвид размерите на помещението, височината му, наличието на естествена светлина и стиловото оформление на интериора. Използвайте камъка пестеливо и като акцент.

Декоративния камък е издръжлив, огнеустойчив, не е податлив на мухъл и плесен. Предлага се в разнообразие от модели, форми, текстури и цветове и лесно се съчетава с други довършителни материали като дърво, метал, стъкло.

Съвременните модели са леки и не натоварват стената.

Като недостатък на каменната облицовка можем да посочим това, че е податлива на влага и не е подходяща за всички помещения. Също така релефните модели са трудни за почистване. Качествените камъни имат сравнително висока цена.

Как да използваме декоративния камък в интериора?

Създаване на акцентна стена

С помощта на изкуствен камък може да създадете красива, интересна, акцентна стена във всяко помещение. Тя ще се откроява и ще привлича вниманието, ще вдъхва живот и уникалност на стаята.

Облицовка на арката

За да придадете оригинален вид на арката, облицовайте я с декоративен камък. Така тя визуално разделя едната част на помещението от другата и обуславя отделните зони.

Облицовка на камината

Друг интериорен елемент, който може да украсите с камък е камината. Топлината на огъня балансира студеното излъчване на камъка и двата елемента се допълват перфектно.

Гърбът на кухнята

Кухнята определено ще изглежда елегантна и артистична, декорирана с изкуствен камък. Важно е обаче покритието да се обработва със специални разтвори, недопускащи проникването на влага. Може да срещнете трудности с почистването.

Таванът

Определено нестандартно и смело решение е да „облечете“ тавана с камък. Стаята ще придобие мистериозно, загадъчно и хладно излъчване. Каменния таван би бил подходящ за вила или крайградска къща в селски, рустик или шале стил.

Колоните

Още един архитектурен елемент, който може да бъде подчертан с помощта на камъка са колоните. Не гледайте на тях като на недостатък, а им придайте чар и елегантност като ги облицовате с мрамор, гранит или оникс.

Барплот

Каменният барплот опрделено ще привлече вниманието към себе си и ще се превърне в акцента на помещението.

Отделни части от стената

Ако искате помещението да придобие артистичен, нестандартен и стилен вид, облицовайте само отделни части от стените му с камък. За останалата площ изберете едноцветен, неутрален латекс.

Декоративния камък в различните помещения и избор според интериорния стил:

В спалнята

С помощта на камък може да обособите различни зони в спалнята, да й придадете загадъчно излъчване и чар.

В дневната

Във всекидневната може да използвате камък за да декорирате ТВ къта, камината или преградната стена между хола и кухнята.

В кухнята и трапезарията

Каменната облицовка е чудесен начин да обособите отделни зони в кухнята.

Модерен стил

За помещения в модерен или минималистичен стил използвайте облицовка от мрамор, оникс, травертин.

Кънтри и прованс

Каменната облицовка намира широко приложение в и провансалския интериора. Тя отлично се съчетава с дървесни и флорални мотиви.

Рустик и шале

Интериора, на който камъкът пасва най-много несъмнено е рустикалния. В него на почит са естествените материали – грубо, масивно дърво и камък. Там може да го използвате смело в големи количества.


Декоративният камък е предпочитан заради своята здравина, екологичност и естетичен външен вид. Основ