Кухня с дневна в стил прованс

13/02/2020, 16:41:04
Оценка 4 от общо 3 гласа
13/02/2020
Тагове:
Кухня с дневна в стил прованс

Обичате френския шик, топлата, уютна, селска атмосфера и интериора, изпълнен със светлина? В такъв случай си струва да помислите за създаването на дневна зона с кухня в прованс стил.

Ще ви бъдат нужни:

  • Нестандартни мебели, които изглеждат антични и състарени;
  • Аксесоари в ретро стил с флорални мотиви;
  • Естествен текстил – памук, лен за пердета, покривки, тапицерии;
  • Облицовки и елементи в светли, меки, пастелни тонове – ванилия, пясъчно бежово, праскова, лавандула, пастелно розово, мента, мляко с какао, маслина, пастелно синьо;
  • Доза въображение;

Мебели и уреди

Мебелите са предимно от естествено дърво. Могат да бъдат и от ПДЧ, успешно имитиращо натурално дърво с леко състарен ефект. Подходящи са елементи от ковано желязо, мед, бронз. Не е удачно да използвате мебели от метал и стъкло, тъй като те не са характерни за прованса и ще изглеждат не на място. Удачен избор са компактни канапета или кресла, люлеещ се стол и бюфет. Тапицерията най-често е от плат в светли, меки цветове и флорални мотиви.

Кухненските шкафове могат да бъдат от дърво или МДФ с естествен фурнир. Подходящи са красиви елементи от дърворезба. Заложете на ванилия, бежово, маслина за вратичките, а дръжките могат да бъдат от мед, месинг, бронз, дърво. Гланцираните шкафове не се вписват в провансалския стил и не са удачен избор.

Масата е важна част от провансалската кухня. Най-доброто решение е да заложите на голяма, масивна трапезна маса в централната част на стаята. Може да обособите трапезна зона в единия край на помещението и кът за почивка в холна масичка в другия. Зависи от големината, формата на помещението и предпочитанията ви. Миниатюрния кът за бързо похапване не е типичен за прованс стила, но ако помещението е много малко и това е вариант.

Ако имате възможност потърсете уреди с ретро дизайн. Модерно изглеждащите уреди не са много удачен вариант за провансалката кухня. Най-добре изберете такива в бежово и ванилия или други пастелни тонове. Може да се спрете и на вградени уреди ако имат по-съвременна визия.

Декор и текстил

Дизайнът на дневната зона в стил прованс предполага наличието на определени аксесоари и декоративни елементи. Характерни са стенните декорации с маслени картини или гоблени, ретро фотографии, семейни снимки, часовници. Типични са и отворените рафтове, на които има подредена красива посуда от глина или порцелан, буркани с подправки, готварски книги.

Пердетата най-често са от тюл, но може да се спрете и на текстилни щори, например римски, ден и нощ, роло щори. Тапицерията най-често е жакард или кадифе. Характерни са красиви, дантелени покривки и салфетки.

Интересни декоративни елементи са фенери, свещници, клетки за птици.

Ако помещението е малко заложете на светли цветове – основно бяло, ванилия, нежно розово. Удачен избор са и плетените мебели и аксесоари. Те са леки, компактни, удобни. Растенията в саксии, кашпи и вази са важна част от декора. Особено внимание се обръща на билките – лавандула, салвия, розмарин, мента.

Голямото помещение, разбира се, дава повече възможности за организация и дизайн. Но и в него светлината трябва да е приоритет. Може да обособите отделни зони с помощта на преградна стена, стига помещенията да не изглеждат твърде тесни и мрачни.

Може да зонирате визуално помещенията и с помощта на различни подови настилки, подиум или различни стенни облицовки. Над къта за хранене е добре да осигурите допълнително осветление както и в работната зона в кухнята.

Настилки и облицовки

За тавана е подходящ бял цвят. Той може да бъде декориран с дървени греди. Може да направите и окачен таван с лунички стига да не изглежда твърде модерен.

За стените е най-добре да се спрете на боя в цвят мента, ванилия, бледа лавандула, маслина. Може да направите акцентна стена с помощта на декоративни тухли или друг вид камъни или тапети с птици или цветя.

За подова настилка заложете на паркет, дюшеме, качествен ламинат или гранитогрес. Може да комбинирате две настилки, например ламинат и плочки в различните зони. Цветовете отново трябва да са основно светли, в неутралната гама – бежово, кафяво, мед, шоколад, мляко с какао.


Обичате френския шик, топлата, уютна, селска атмосфера и интериора, изпълнен със светлина? В такъв с