Съчетание на плочки и ламинат

11/02/2020, 09:48:10
Оценка 5 от общо 3 гласа
11/02/2020
Тагове:
Съчетание на плочки и ламинат

Съчетанието на плочки и ламинат все по-често се използва в интериорния дизайн в последните години, което се обяснява с отличителните му предимства като практичност и оригинална визия.

Най-често комбинацията се използва в дневната за да раздели визуално кухнята и трапезната зона от хола. При жилища с отворен план съчетанието на двете настилки може да се приложи за отделяне на коридора от останалата част на дома.

Плочките най-често се избират за места, които са по-натоварени и често изложени на влага – кухнята, коридора, банята. В кухнята около работната зона плочките са практично решение, тъй като могат лесно и бързо да бъдат почиствани и не се повреждат от влагата. Всъщност вече има достатъчно ламинати, предназначени за кухня, които могат да понесат голямо натоварване и влага, но все пак има хора, които предпочитат да се доверят на теракота или гранитогрес.

Първото условие, което трябва да съобразите е качеството на материалите. Гранитогреса е по-устойчив от теракота и не се поврежда лесно когато изтървете върху него тежък или чуплив предмет. Също така издържа на по-големи температурни амплитуди, макар че последното е важно ако ще го използвате на открито или на тераса.

В помещения със сравнително висока влажност, където има риск от намокряне, а в същото време се изисква често почистване, най-добре е да заложите на матови плочки, но с равно повърхност. Грапавините и вдлъбнатините по повърхността на плочките ще ви създават трудности при почистване, а гланцираната повърхност крие риск от подхлъзване.

При избора на ламиниран паркет е желателно да заложите на клас 32, ако ще се използва в кухнята или коридора. Той е устойчив на натоварване и е с добро съотношение цена/качество. Под ламината както и под плочките може да бъде монтирано подово отопление, така че ако сте решили да изградите такова изберете облицовъчните материали според вида отопление и задължително гледайте ламината да има обозначение, че е подходящ за употреба върху подово отопление.

Вторият важен момент е да изберете материалите така че да си подхождат. Те могат да бъдат в близки цветове или пък в контрастни. Важни са и размера и формата на плочката, каква ще е повърхността – гланцирана или матова.

Интересно съчетание се получава със шестоъгълни плочки или такива с ромбоидна форма. То предполага плочките да не се подредени в права линия, но комбиниране на двете настилки по този начин е сложно и изисква да бъде направено от опитен майстор.

Изборът на цветове зависи от цялостната идея на дизайн на жилището и дали желаете монохромен интериор или пък нестандартно решение.

Тъмно сиви или черни плочки изглеждат интересно в комбинация със средно тъмен паркет.

Белите и светло сиви плочки с мраморен ефект пък се допълват чудесен със сив ламинат.

Плочки в жълтата гама си подхождат много с ламинат в цвят шоколад. За студените жълти или бежови нюанси може да заложите на тъмно кафяво, докато при по-топлите е добре нюанса да е малко по-светъл.

Разбира се възможностите за съчетание са безкрайни и не се подчиняват на твърди правила, а зависят главно от вашия вкус и цялостния интериор.

За да сте сигурно в успешното съчетание е добре да купите двете настилки едновременно или да носите мостра от първата закупена с вас докато избирате втората. Помолете ако е възможно да ви дадат мостра на ламината и плочката, занесете ги в жилището и ги гледайте на реалната светлина. Може да боядисате малка част от стената с избраната боя за да видите как се съчетават с нея.

Освен с плочките, ламината трябва да си подхожда и останалите дървени елементи ако има такива, например маса, столове, кухненски шкафове, плот.

Може да комбинирате цветове, които се допълват и да заложите на неутрални нюанси ако целите семпъл и практичен дизайн.

Например:

Неутрални, универсални цветове:

 • светло дърво и сиво;
 • бежово и кафе с мляко;
 • пясъчно бежово и карамел;

Избелени студени нюанси:

 • Бяло и светло сиво;
 • Мраморно сиво и избелено дърво;
 • Свело бежово и избелено дърво;

Мед и шоколад:

 • Златисто дърво и бежово;
 • Шоколад и бежово;
 • Кафяво и златисто;
 • Керемида и тъмно кафяво;

Другия вариант е да заложите на контрастни цветове:

 • Тъмно дърво и плочки в бяло, светло бежово, ярко жълто, оранжево, светло синьо;
 • Светло дърво и тъмни плочки в черно, тъмно сиво, тъмно синьо и др.

Третия важен момент е поставянето на едната и другата настилка и свързването по между им. Най-лесния вариант е настилките да бъдат поставени в права линия и свързани чрез лайсна. Опитния майстор би могъл да направи свързването и без лайсна, но за целта е необходим абсолютно равен под и напълно еднаква височина на двете настилки. Лека денивелация на пода или минимална разлика във височината на двете настилки биха могли да бъдат компенсирани чрез по-дебела или по-тънка подложка под ламината или чрез регулиране на слоя лепило под плочките. Последното е приложимо само ако разликата е няколко милиметра. В случай, че настилките ще се свързват без лайсна между тях се слага силикон с подходящ цвят. Свързването с фугираща смес не е удачно защото има риск да се начупи при ходене по ламината и лекото му хлътване.

За да улесните почистването на настилките задължително запечатайте фугиращата смес между плочките с импрегнант за фуги.

Как да разположим настилките?

Вариантите са много и зависят от формата, големината, предназначението на помещението и вашето въображение.

Може да монтирате сравнително тясна ивица плочки около работната зона в кухнята.

За по-интересна визия заложете на шестоъгълни плочки и разчупеното им поставяне.

Монтирайте плочки около входната врата в коридора и довършете с ламинат. За да избегнете скучната визия отново може да се доверите на малки плочки с интересна форма „разпръснати“ из стаята. И на добър майстор, разбира се.

Интересна идея е оформянето на „килим“ от шарени плочки тип пачуърк в средата на трапезарията, обградени от ламинат.

Отделете зоната около камината с помощта на плочки. Това е много важно за вашата безопасност в случай, че на пода попадне искра! Освен това гарантира лесно почистване.


Съчетанието на плочки и ламинат все по-често се използва в интериорния дизайн в последните години, к