Как да изградим преградна стена от гипсокартон

17/04/2019, 08:34:13
Оценка 4.2 от общо 5 гласа
17/04/2019
Тагове:
Как да изградим преградна стена от гипсокартон

Ръководство за начинаещи - изграждане на преградна стена от гипсокартон стъпка по стъпка

Един от най – практичните варианти за изграждането на преградна стена е да използваме гипсокартон. С него можем да изградим стената много по – бързо отколкото класическия вариант с газобетонни блокчета или тухли.

Ако ще изграждате стена в банята или друго помещение с повишена влажност, използвайте влагоустойчив гипсокартон, който е добре да бъде допълнително подсилен срещу влагата с покритие от плочки или боя за влажни помещения.

Гипсокартона е лек и гъвкав материал, който дава възможност за оформяне на различни дизайни. Има добра въздухопропускливост, безопасен е от здравословна гледна точка. Монтира се лесно и може да бъде завършен с различни финиш покрития.

Основния недостатък на гипсокартона е неговата крехкост и ниска устойчивост на удари. Той е много лек и няма как да закрепите тежка и обемна мебел на стена направена от гипсокартон.

Преградната стена се състои от метална рамка, изолационни материали и гипсокартонено покритие.

Какви материали и инструменти са необходими за изграждане на стена от гипсокартон:

 • Отвертка;
 • Перфоратор, в случай, че трябва да пробивате бетонни стени;
 • Остър нож;
 • Ножици за рязане на метални профили;
 • Дюбели за рамката;
 • Винтове за монтиране на гипсокартонът;
 • Уплатняваща лента;
 • Фугопълнителна смес и фугопокриваща лента;
 • Минерална вата за пълнеж;
 • Клещи за профили за гипсокартон;
 • Грунд и шпакловка;
 • Довършителни материали по избор – боя, тапети, декоративна мазилка;

Дебелината на стената зависи от нейното предназначение и от мястото, на което ще бъде поставена.

Как се извършва монтажът

Върху пода, тавана и стените се очертават контурите на стената, която предстои да бъде изградена. Най – добре е това да бъде направено с лазерен нивелир.

Изгражда се носеща конструкция от UW профили, които се закрепват към пода и тавана.

UW профилите се разкрояват на необходимите дължини, за гърба им се залепва уплътнителна лента, поставят се върху очертаната линия и се закрепват с дюбели.

Проверете внимателно с отвес местоположението на профилите, тъй като неточностите ще доведат до наклонена стена.

След това към тях се монтира скара от вертикални CW профили.

Под крайните CW профили също се поставя уплътнителна лента. Те се закрепват с дюбели за стената през не повече от 60 – 62 см. разстояние един от друг.

Междинните CW профили се закрепват за UW профилите посредствомспециални клещи за профили за гипсокартон. Разстоянието помежду им зависи от широчината на плочите.

В случай, че на преградната стена ще има врата е необходимо да съобразите разстоянието между вертикалните CW профили със ширината на отвора. За изграждането на щурц може да се използва комбинация от CW и UW профили, захванати чрез ъглови пети за вертикалните профили или чрез използване на специален профил за щурц.

Плоскостите се фиксират вертикално с рапидни винтове към металните профили. За завиване на рапидните винтове е добре да имате електрическа отверка. След монтажа на плоскостите от едната страна, фугите се запълват с фугопълнителна смес.

За по – добра изолация вътрешността на стената се изпълва с каменна вата. Тя е добър термо и звукоизолатор. Подходяща е за леки преградни стени и е пожароустойчива.

Поставя се без допълнително укрепване между металните профили. Затваря се с пласт гипсокартон. Ако желаете да скриете някакви кабели те остават зад този пласт. В случай, че на стената ще има електрически контакти или ключ за осветление трябва да предвидите необходимите места за тях.

Монтира се втори пласт гипсокартонени плочи, като се поставят така, че фугите на долния и горния пласт да се разминават. За шпакловането на фугите се използва фугопълнителна смес и фугопокриваща стъклофазерна лента. Тя се поставя между двата слоя материал и създава гъвкава връзка между плочите и фугиращата смес.

След това стената е готова за нанасяне на шпакловка и довършителни материали. Ако стената ще се облепя с тапети, шпакловката не е необходима.


Ръководство за начинаещи - изграждане на преградна стена от гипсокартон стъпка по стъпка Един от на