Как да шпакловаме стените - стъпка по стъпка

09/04/2019, 13:48:25
Оценка 3.1 от общо 9 гласа
09/04/2019
Как да шпакловаме стените - стъпка по стъпка

Шпакловката е последното финиш покритие на стената преди нанасянето на боя. Тя има за цел да изравни и най – дребните дефекти по стената за да се получи гладка повърхност.

Дебелината на шпакловката не бива да надвишава 1 см.

Предназначение на шпакловката

Шпакловката се използва за постигане на прави и перфектно гладки стени и тавани. Според състава си, материалите могат да се използват както в сухи, така и във влажни помещения. Ако стената ще се боядисва с латекс шпакловката е почти задължителна. Добре е да се направи и ако ще облепяте повърхността с тапети. Сцеплението на тапета е по – добро с гладка повърхност, освен това връзката на лепилото с основата и тапета е по – здрава.

Ако стената не е шпаклована рискувате да изпъкват неравности, особено ако тапетите са тънки.

В случай, че тапетите са плътни или релефни и повърхността на стените е в добро състояние може да пропуснете шпакловането.

Видове шпакловки

Шпакловките могат да бъдат готови за използване или да се приготвят в домашни условия според указанието на опаковката. Шпакловките биват изравняващи и финишни. Първите, както подсказва името им, изравняват повърхността и запълват големите дупки и пукнатини. Финишните шпакловки се слагат накрая за постигане на идеална гладкост.

Повечето шпакловки са на основа гипс или цимент с добавени полимери и различни добавки, които гарантират тяхната еластичност и равномерно изсъхване.

Подготовка преди шпакловане

1. Най – големите дупки и пукнатини се изпълват и изравняват с циментова мазилка или гипс 2 дни преди основната работа. Преди това участъците се обработват с грунд.

2. Стената се почиства с метличка или твърда четка, за да се отстранят дребни ронещи се частици. Грундира се с Ц 200 разредено с вода в съотношение 1:3. Добре е тази процедура да се извърши 1 ден преди шпакловането за да помогне за по – доброто свързване на основата с материала и да запечата стената.

Нужни материали:

  • Твърда четка
  • Грунд
  • Шпакловъчна смес
  • Кофа
  • Вода
  • Маламашка
  • Мистрия
  • Бормашина с бъркалка или друго средство за разбъркване на сместа

Приготвяне на сместа

3. Шпакловъчната смес се приготвя спрямо указанията на опаковката. Първо се налива вода и към нея се добавя шпакловъчната смес – не го правете на обратно! Използвайте пластмасова кофа. Големината на кофата зависи от количеството материал. Ако не сте сигурни колко ви трябва по – добре пригответе повече. Нали знаете правилото, че ако нещо не остане, няма как да стигне.

Разбъркайте в продължение на 3 – 5 мин. с електрическа бормашина и бъркалка и оставете сместа да узрее за 8 – 10 мин. След това отново разбъркайте. Сместа е готова.

Ако се налага да оформяте ръбове използвайте алуминиев профил (ръбохранител).

Нанасяне на първи слой

4. Нанасянето започва отдолу нагоре малко под средата на стената и завършва при тавана. Долната половина се прави по идентичен начин като започваме от пода и свършваме към средата на стената.

С шпакла вземете от гипса и го нанесете върху маламашката след което разнесете по стената. Първият слой трябва да е достатъчно гъст, за да покрие равномерно повърхността. Материала се доразстила и заглажда преди да се нанесе нов слой.

Трябва да получим около 2мм. слой шпакловка по стената.

Изчаква се 10 – 20 минути докато шпакловката в началото на работната площ започне да се втвърдява. През това време инструмента се почиства и измива, но не го правете в мивката тъй като има риск да запушите канализацията.

Подравняване и нанасяне на втори слой

5. С цел подравняване повърхността се минава с добре почистена маламашка под малък ъгъл без материал. На този етап повечето неравности трябва да бъдат изгладени.

6. Веднага след заглаждането докато шпакловката е още влажна (но втърдена!) се нанася нов слой материал по цялата стена (втора ръка). При тази стъпка върху маламашката се поставя ½ от количеството материал, използван за първото нанасяне. Нанасянето става по същия начин като се цели дебелина на слоя 1 мм. След привършването отново изчакваме 10 – 20 мин. докато материала се втвърди леко.

Финално подравняване

7. Почистваме ъглите с голяма влажна четка, за да падне остатъчния материал.

8. Отново подравняваме като се стараем да загладим всички следи от маламашката. Стената се обработва до постигане на задоволителна гладкост.

Полиране

9. Тази стъпка може да се пропусне ако до този момент стената вече е достатъчно гладка. Ако обаче върху нея все още има леки следи от инструментите се изкачва материала да стегне добре и с помощта на мокра четка леко се навлажнява стената (не се мокри!) с добре почистената маламашка се заглажда още веднъж с лек натиск под малък ъгъл. Полирането може да се извърши и с много фина шкурка.

Не прекалявайте с полирането защото прекалено гланцираната повърхност по – трудно ще се боядиса.


Шпакловката е последното финиш покритие на стената преди нанасянето на боя. Тя има за цел да изравни