Как да изберем кухненската маса

12/11/2017, 08:16:27
Оценка 4.5 от общо 77 гласа
12/11/2017
Тагове:
Как да изберем кухненската маса

В малките помещения трябва да се мисли преди всичко за пространството и цялото обзавеждане е добре да бъде съобразено с него. В повечето случаи къта за хранене е част от кухнята или дневната и масата се използва и като работен плот – за приготвяне на ястия, учене, рисуване, работа. Затова е важен за изберете точния модел и материал, за да може да вашата маса да съчетава в себе си всички тези функции.

В зависимост от помещението, в което ще се намира кухненската маса, тя може да бъде разтегателна, за да се пести пространство, може да бъде ниска холна маса, която при нужда се вдига и става удобна трапезна маса, може да бъде от различни материали, като някои от тях са по – устойчиви на надрасквания, допир до горещи повърхности и т.н.

Размерът

В зависимост от пространството, с което разполагате трябва да определите размерът на вашата трапезна маса, също както и дали да има разтегателен механизъм или не. Не забравяйте да оставите поне 110 – 120 см. разстояние между масата и стените или мебелите за да може да се движите свободно покрай нея.

Формата

Определено най – предпочитана е класическата правоъгълна маса. Тя е функционална и удобна независимо дали вечеряте само със семейството си или посрещате гости. Кръглата маса е удачен вариант за малки помещения. Тя е компактна и красива, но не е подходяща за много хора, така че ако често имате гости, по – добре се насочете към друг модел маса.

Квадратната маса не е много разспространен вариант. Тя също е подходяща за малки помещения, тъй като големите квадратни маси не са особено функционални.

Материалът

Изберете видът на материалът на кухненската маса според стила на цялото обзавеждане. Най – предпочитани са масите от масивно дърво. На един модерен или минималистичен интериор обаче много повече му подхожда стъклена трапезна маса.

Не забравяйте, че най – важното е масата да е стабилна и здрава.

И накрая: аксесоарите

Да не забравяме и покривката, която е незаменим акцент във вашата кухня.

Стандартно се препоръчва висящата част на покривката да бъде между 30 – 40 см. Практичен вариант са покривките с тефлоново покритие заради лесното си почистване. Съчетайте цветът на покривката с този на пердетата, декоративните възглавнички на дивана или дамаската на столовете.


В малките помещения трябва да се мисли преди всичко за пространството и цялото обзавеждане е добре д