Как да организираме кухня от 7 кв.м. с място за хранене

24/11/2021, 15:02:05
Оценка 5 от общо 2 гласа
24/11/2021
Тагове:
Как да организираме кухня от 7 кв.м. с място за хранене

В много домове, особено такива, намиращи се в сгради старо строителство, за кухнята са отредени едва 6-7 квадратни метра. В такива случаи, повечето хора предпочитат да организират кухнята в хола, но това не винаги е възможно, а и е свързано със сериозни ремонтни дейности, изискващи време и средства. За щастие, с добро планиране и някои тънкости, малката кухня може да се превърне в удобно и красиво пространство.

Светли цветове

Светлата цветова палитра е най-удачния избор за малки помещения. Заложете на млечно бяло, бежово, жълто, шампанско, а за акцент използвайте пастелни или студени тонове на синьо, зелено, жълто.

Използвайте перваза

Не веднъж сме казвали, че в малкото пространство е важно да се усвои всеки сантиметър. Използвайте перваза за да обособите малко, уютно кътче за хранене за двама или за сутрешно кафе. През останалото време може да го използвате като допълнителна работна площ при готвене.

Позиционирайте оптимално уредите

Една от най-трудните задачи при обзавеждане на маломерна кухня е позиционирането на уредите, така че да не пречат на движението и да се достигат удобно и лесно по време на готвене. Разбира се, най-трудно е да намерим място за хладилникът, тъй като е най-обемен. В зависимост от формата на помещението, удобно е П-образното оформление, при което хладилникът остава в единия край и може да се обособи работен триъгълник.

Кръгла маса

Компактна кръгла или овална маса е удачно решение за малката кухня, тъй като не заема много място, създава усещане за простор и липсата на ъгли не затруднява движението.

Барплот

Малък барплот, позициониран на подходящо място, би могъл да бъде много полезен в кухнята, дори когато тя е с ограничено пространство. Той може да се използва за кът за бърза закуска, кафе, питие след работа, както и да помага при сервиране.

Вертикално съхранение

Използвайте пространството във височина до тавана за съхранение на по-рядко използвани вещи и посуда.

Допълнително осветление

Осветлението е много важна част от интериора на кухнята. В малките помещения е нужно да използваме допълнително осветление, освен общото, което ще придаде усещане за повече простор.

Примери за обзавеждане на кухня с трапезария до 7 кв.м.

Компактна маса до стената

Бял цвят за повече простор

Малка кухня в стил прованс

Кухня с трапезен кът до прозореца

Малка кухня с трапезария в класически стил


В много домове, особено такива, намиращи се в сгради старо строителство, за кухнята са отредени едва