Цветен таван - защо не?

15/03/2019, 10:04:32
Оценка 5 от общо 2 гласа
15/03/2019
Тагове:
Цветен таван - защо не?

Когато става дума за „цветен таван“ първоначалната реакция на повечето хора е по – скоро негативна. Причината е, че сме свикнали да виждаме тавана боядисан в снежнобяло и ни е трудно да го възприемем в друг цвят.

Белият цвят действително е един от най – удачните за тавана, но изборът далеч не се изчерпва само с него. Цветният таван е подходящ за артистичен интериор, за хора, които обичат разнообразието и нестандартните решения. Той придава ярка индивидуалност на помещението, разчупва стереотипите, внася настроение.

Таванът може да бъде боядисан в цвета на стените или в различен от тях с контрастна цел.

Таван в синьо

Синият цвят създава спокойна и хармонична атмосфера в дома. Синият таван е подходящ за спалнята, където ще подпомогне добрия сън, също и за домашния офис, тъй като действа отпускащо и намалява стреса.

Добро решение е и за детската стая. Небесно и тъмно синьото помагат за нормализиране на кръвното налягане и намаляват психическото напрежение. Светлосиният цвят създава усещане за лекота и простор.

Синият таван успешно се съчетава със стени в светли тонове – бяло, шампанско. Тъмносин таван изглежда хармонично със стени в сиво и придава дълбочина и по – драматично излъчване на интериора.

Таван в червено

Таванът в червено е смело и необичайно решение. Той е ярък, предизвикателен, стилен. Червеният цвят е силен и с него не бива да се прекалява. Ако се използва премерено може да направи интериора елегантен и изискан. Заради топлотата си червеното е подходящо за стаи със северно изложение. В малки и средни по размер помещения използвайте светлочервено, за предпочитане е таванът да бъде с гланцово покритие за да отразява светлината. Съчетайте със светли, най – добре бели стени. В по – големи помещения може да се съчетае и с черно или сребристо.

Червеният таван е подходящ за кухнята, дневната, трапезарията в модерен или минималистичен стил.

Таван в черно

Едно наистина дръзко решение е да боядисате таванът в черно. Черният цвят е мистериозен, стилен и елегантен, но подобно на червеното и с него не бива да се прекалява. Особено на тавана.

Черният таван е подходящ за банята, хола и спалнята. Съчетава се добре с бели стени. С тъмно синьо или сиво има риск да се създаде твърде мрачна обстановка, но ако това не ви притеснява комбинацията е модерна и стилна.

Комбинира се добре и с жълто.

Таван в кафяво

Кафявият цвят е спокоен, хармоничен, създава топлина и уют. Не се препоръчва за малки помещения, макар че ако са слънчеви може да използвате гланцирано покритие за тавана в светлокафяв цвят в съчетание със светли стени. В големите помещения се вписва хармонично. Подходящ е за кухнята, дневната, антрето, банята, спалнята. Съчетава се добре с бежово, бяло, синьо, зелено.

Таван в бежово

Един от най – успешните цветове за тавана – това е бежовото! Цветът е неутрален, универсален, подходящ за всякакви цветови комбинации, за всеки интериорен стил и за всяко помещение. С две думи – с него няма как да сбъркате.

Бежовият таван създава приятна и уютна атмосфера. Може да се комбинира както с неутрални, така и с ярки цветове.

Таван в сиво

Сивият цвят деликатно се вписва във всеки интериорен стил и хармонично се комбинира с всички останали цветове. Тъмносивият цвят ще придаде дълбочина и драматична обстановка, докато светлосивият е чудесен фон за ярки акценти. Бледосивият гланциран таван, който отразява светлината е много подходящ за малки и тесни помещения.

Таван в зелено

Зеленият таван ще придаде нестандартно и уникално излъчване на стаята. Зеленият цвят се свързва с пролет, жизнерадост, свежест, позитивно настроение. За големи и добре осветени помещения може да използвате тъмнозелени тонове за тавана, докато в малките стаи е добре да заложите на светли нюанси. Зеленият цвят се съчетава отлично със жълто, бяло, оранжево, сиво, кафяво, бежово и черно. Подходящ е както за модерен, така и за класически или прованс интериор. Зеленият таван е отлично решение за кухнята, трапезарията, банята, детската стая, балконът.

Таван в розово

Розовият цвят на тавана създава нежен, романтичен, закачлив и елегантен завършък на помещението. Светлите пастелни тонове действат успокояващо и придават хармония и нежност на интериора. Избягвайте твърде ярките нюанси или ги прилагайте само на малка площ от тавана. Розовият цвят се съчетава добре със сиво, сребристо, бяло, бежово, светлокафяво. Таванът в розово е подходящ за детска стая, спалня, баня, хол.

Таван в лилаво

Лилавото е мистичен и загадъчен цвят. Той внася нотка драматизъм в интериора и ако е използван умело и премерено, с негова помощ може да създадете уникален, стилен и изискан декор. Таванът в лилаво е подходящ за детска стая, спалня, дневна, баня.

Таван в жълто

Жълтият цвят озарява интериора, внася радост и настроение във всяка стая. Бледите пастелни нюанси са подходящи за малки помещения, в които липсва слънчева светлина. Те ще ги направят просторни и уютни. Яркожълтият таван е интересен акцент в модерния интериор, съчетан с черно, кафяво или сиво. Жълтите тонове си подхождат още с лилаво, синьо и зелено. Таванът в жълто е подходящ за дневната, кухнята, трапезарията, детската стая, антрето, балконът, офисът.


Когато става дума за „цветен таван“ първоначалната реакция на повечето хора е по –