Интериорни тенденции през 2018 година

27/06/2017, 10:46:26
Оценка 4.4 от общо 56 гласа
27/06/2017
Интериорни тенденции през 2018 година

Основните тенденции в интериорния дизайн през изминалите години логично следват съвременния начин на живот – заради бързото разрастване на градовете жилищното пространство намалява и започват да се търсят все повече гъвкави решения за организация и дизайн на помещенията. Увеличава се броят на хората, работещи от вкъщи и се налага пространството да бъде функционално съчетание межу жилищна и работна площ. Тенеденция е да се произвеждат все повече модулни многофункционални и лесно преносими мебели.

Друга основна тенденция в последните години е стремежът да се строят и обзавеждат жилища, които осигуряват здравословен микроклимат и чийто интериор е максималко близо до природата. Използват се безопасни материали, които не вредят на човека и околната среда.

С модерния забързан начин на живот се утвърждава още една тенденция – умният дом. Използването на т.нар. Smart home системи позволява да управлява уредите в дома си дистанционно през интернет. С тях могат да се управляват отоплителни системи, климатици, бойлери, осветителни и поливни системи.

Комфортът е на първо място в съвременния дом. Баните все повече се доближават до мини СПА центрове, в спалнята също се търсят условия за релакс. Обособяват се кътчета за четене и почивка, а обстановката се допълва от тропически принтове на стените, флорални мотиви, ратанови мебели и зелени стайни растения.

Модерно е смесването на различни метали в акцентите – мед, бронз, злато. Дървото продължава да е абсолютен фаворит сред материалите за обзавеждане.

Интериорните стилове, които бяха акатуални през последните години се запзват. Набялга се на индустриален, скандинавски, минималистичен и арт деко стил. Бохо стилът също става все по популярен.

Белият интериор постепенно бива изместен от ярки, наситени нюанси. Електиката е на челно място в интериорния дизайн през 2018 година.

Текстилът е представен основно от естествени материали, а особено актуално в обзавеждането ще бъде кадифето.

По отношение на цветовете в интериорния дизайн през 2018 година смело можем да кажем, че ще властват наситените, ярки тонове. Модерни ще са зелено, кралско синьо, бордо, яркожълто, цвят глина, горчица.

Актуални остават тюркоазените нюнаси.

Своето заслужено място има и сивият цвят. Той ще присъства навсякъде – по стените, мебелите, текстилът, декорацията. Меките оранжеви и винени тонове също са актуални.


Основните тенденции в интериорния дизайн през изминалите години логично следват съвременния начин на