Създаване на мечтания двор в 10 стъпки

30/05/2019, 14:01:26
Оценка 2.8 от общо 5 гласа
30/05/2019
Създаване на мечтания двор в 10 стъпки

Мечтата ви да имате собствен двор се е осъществила? Независимо дали сте се сдобили с така бленуваната къща или с крайградска вила за уикенда, неизбежно ще се сблъскате с въпроса – как да планирате и организирате двора.

Ландшафтния дизайн е специфичен процес, който изисква определени познания, творческо мислене, доза въображение, много труд и разбира се финанси. Най – добре би било да се доверите на специалист за целта, за да избегнете риска от сериозни грешки, но в случай, че нямате тази възможност или просто имате огромно желание да се справите с тази трудоемка задача сами, то следващите редове са за вас.

1. Определете предназначението на двора

Ако дворът ви се намира в къща на село или планинска вила, която ще се използва само през уикенда или по – рядко, то вероятно основната му цел ще бъде да се превърне в привлекателно кътче за отдих. В такъв случай растителността трябва да се състои от представители, които не изискват много грижи. Вижте: храсти, подходящи за двора на вилата. Заложете на многогодишни растения, които издържат без поливане, не се нуждаят от подрязване, смяна на мястото и т.н. Има много храсти и дървета, които биха били подходящи. Създайте удобно местенце за почивка, а растенията просто ще допълват къта и ще го изпълват със зеленина.

Ако дворът се намира в къща за постоянно живеене се нуждаете от други удобства. В случай, че искате да отглеждате различни зеленчукови и плодови култури, билки, цветя, трябва да определите местата за тях.

2. Направете си план

Начертайте бъдещия двор като спазите максимално точно размерите и пропорциите му. Определете местата на пътеките, верандата, беседката, тревната площ, градинските лехи. Съобразете се с особености като наклонени терени, подпочвени води, слънчеви или сенчести места, близост с къщата или други постройки. Доста са нещата, за които трябва да помислите затова не се притеснявайте да променяте плана колкото пъти е нужно. Не бързайте, за да не сбъркате. Определете стилистичната идея на двора. Дали ще бъде в модерен или селски стил? Или може би романтична испанска градина? Не забравяйте, че всеки един обект – арка, беседка, трябва да бъде в хармония с околната среда – архитектурни елементи, озеленяване и т.н. След като имате план, проверете от къде може да се снабдите с нужните материали за осъществяването му.

3. Помислете за оградата

Функцията на оградата е определяне границите на имота и защитата му от външни лица. Тя обаче играе съществена роля и за вида и дизайна на двора. Оградата може да бъде от метал, камък, тухли, ковано желязо, бетон, дърво. Всеки материал има предимства и недостатъци, изборът зависи от стила на градината и нейната функционалност, финансите и личните предпочитания на собствениците. От вътре оградата може да бъде декорирана с различни пълзящи растения. Най – екологичния вариант за ограда е живият плет. Той обаче иска поддръжка и е подходящ за къщи с постоянно обитаване или поне такива, в които се ходи често. Ако искате оградата да е целогодишна трябва да изберете вечнозелени растения – туя, тис, кипарис, котонеастер.

4. Планирайте алеите

Обмислете добре местата на пътеките така че да имате лесен и удобен достъп до всяка точка на градината, където това е необходимо. След като изберете място помислете за настилката. Тя трябва да издържа на сериозни натоварвания, да бъде устойчива на износване, както и на слънце, студ, сняг, вода, температурни колебания.

Идеи за пътеки в градината

Пътеките трябва да са достатъчно широки, не само за преминаване от човек, но и за градинско оборудване. Покритието трябва да не се пързаля и да се почиства лесно от сняг, листа, прах, кал.

5. Озеленяването има ключова роля

Изборът на растителност зависи от вида на почвата, наличието на слънчева светлина, възможностите за грижи за растенията както и цялостната идеология на двора. Ако искате да се радвате на зеленина целогодишно изберете вечнозелени видове. Повечето от тях са иглолистни, но има и широколистни. За да се наслаждавате на цъфнали растения още от края на зимата до късна есен комбинирайте видове с последователен цъфтеж. Съобразете ги така че да си подхождат не само визуално, но и да имат еднакви изисквания към факторите на околната среда. Винаги засаждайте високите растения на заден план, а ниските – отпред. Моравата заема специално място във всяка градина. Помислете какви тревни смески да използвате и поддържайте редовно тревния килим.

6. Водата е неизменна част от градината

Водата в градината може да бъде представена от басейн, декоративно езеро, фонтан, изкуствено поточе. Водната площ заема важно място в двора. Тя му придава хармония, спокойствие и особен чар. Ромоленето на водата в съчетание с чуруликате на птичките създава приятна, отпускаща атмосфера. Поради тази причина разположете водоема близо до къта за отдих. Мястото за езерото трябва да бъде подбрано внимателно. То не трябва да се намира под дърво, тъй като ще се налага постоянно да го чистите от паднали листа. Езерото трябва да бъде под пряка слънчева светлина и на проветриво място за да се поддържа благоприятен микроклимат в него. Размерите на водоема зависят от формата, размерите и пропорциите на двора както и от конкретното място. Ако искате да отглеждате рибки в езерото добре е то да е по – дълбоко – около метър или повече. През лятото рибките се насочват към по – студените т.е по – дълбоките части на езерото. Освен това те са наситени с повече кислород.

7. Зона за почивка

Зоната за отдих може да бъде беседка, пергола, кътче с пейки, шезлонги или хамак. Ако в двора има басейн тя обикновено се разполага около него. Ако имате малки деца не пропускайте да им организирате детски кът на открито, който със сигурност ще се превърне в любимото им място през лятото.

Изберете комфортни и практични мебели. За предпочитане е те да са от изкуствен ратан или ковано желязо защото освен, че са здрави и красиви, са устойчиви на капризите на времето. Организирайте къта за отдих в близост до барбекюто, басейна или къщата, в зависимост от устройството на двора и предпочитанията ви.

8. Лятна кухня или барбекю

Ако дворът е малък и няма място за обособяване на кухня на открито може да си направите мини грил – кътче около зоната за отдих. В случай, че площта е достатъчно голяма обаче, в никакъв случай не се лишавате от удоволствието на лятната кухня. Съчетайте я с трапезария и ще се радвате на незабравими вечери на открито със семейството или приятели.

Не забравяйте да осигурите навес за да предпазите кухня при лоши атмосферни условия като дъжд, вятър, силно слънце. Помислете и за подходящо осветление.

9. Декорацията е важна

Както и вътре в дома така и в екстериорния дизайн декорацията е важен елемент, който му придава завършен вид. Декоративните елементи могат да бъдат различни цветни фигури, непотребни вещи от бита, украсени с многогодишни цветя като велосипед, ръчна количка, за дърва, стара кофа, стълба и т.н. Може да си направите собственоръчни цветарници от автомобилни гуми, стари чайници, вази, клетки за птици. Идеите са безкрайни. Благодарение на собственоръчно направената декорация ще внесете частица от себе си в двора, своя почерк, характер и енергия.

10. Обмислете варианти за осветление

Обектите, които задължително трябва да бъдат добре осветени са: входа на къщата, стълбите, пътеките, водната площ, детската площадка, лятната кухня. Допълнително може да използвате декоративно осветление под формата на соларни лампи или LED прожектори. С допълнителното осветление може да подчертаете различни архитектурни или растителни форми като атрактивни храсти, скулптури, арка, пейка, алпинеум и т.н.

В заключение трябва да кажем, че тази тема съвсем не изчерпва всички въпроси по планирането, създаването и декорирането на двора. Процесът е дълъг, труден и всеки детайл трябва да бъде добре обмислен. Отделете му достатъчно време за да постигнете желания резултат.


Мечтата ви да имате собствен двор се е осъществила? Независимо дали сте се сдобили с така бленуванат