Ефектни храсти за летния двор на вилата

15/05/2019, 09:29:51
Оценка 3.8 от общо 4 гласа
15/05/2019
Тагове:
Ефектни храсти за летния двор на вилата

Края на пролетта – началото на лятото е един от най – активните периоди за растенията в градината. Добре поддържаната градина, озеленена с лятноцъфтящи растения, скоро ще бъде обсипана с багри и благоухания.

Ако обаче градината се намира на вилата, където нямате възможност да ходите често и да обгрижвате растенията, нещата стават по – сложни. За да бъде красив летния двор, в такъв случай, трябва да засадите непретенциозни и сухоустойчиви растения.

Кои видове са най – подходящи:

Японската спирея е красив храст с множество сортове. Тя е непретенциозна към почвата и вирее изцяло на слънце. Цъфтежът започва в края на май и продължава около 2 месеца. Един от най – популярните сортове е Golden princess, който се отличава с наситено жълти листа и пастелно червени цветове.

Друг известен сорт, но със зелени листа е Little Princess. Много ефектен е и сортът Crispa, който е с по – издължени листа и с височина до около 35 см. Той е идеален за ниски бордюри и чудесно се откроява на фона на тъмнозелени видове.

Други много ефектни сухоустойчиви храсти са киселите тръни. Сортове с червена украска на листата са: Berberis th. ‘Atropurpurea’, Berberis th. ‘Bagatelle’, ‘Harlequin’ и други. Сорт с ярко жълти листа е B. th. ‘Aurea’. Обикновения кисел трън Berberis vulgaris е със зелена листна маса и образува много красиви плодчета, събрани на гроздове.

Ефектен летен храст е и фитонията. Красив популярен сорт е Photinia phr.‘Little Red Robin’. Нейните лъскави листа са обагрени от тъмнозелено към яркочервено. Тя е вечнозелен храст и цъфти в бяло през май – юни.

Прозорчето, наричано още очиболец (Potentilla) също предлага разнообразни багри за лятната градина. То цъфти в бяло, жълто, оранжево, червено през цялото лято. Отглежда се и се размножава много лесно, не е взискателно към факторите на околната среда.

Издръжлив, непретенциозен бодлив храст е пираканта (Pyracantha). Съществуват и сортове без бодли. Освен цветовете, декоративни са и плодчетата, които узряват още през лятото и в зависимост от сорта са жълти, оранжеви или червени. Пиракантата е вечнозелен храст, подходяща е за единично засаждане, растителни групи или за жив плет. На височина достига до около 4 метра. За да има красив и компактен вид се нуждае от подрязване.

Дребнолистният филаделфус (Philadelphus microphyllus) започва да цъфти още през май. Той е изключително красив когато е обилно обсипан с бели цветчета. Достига до 1,5 метра височина, издръжлив е и понася ниски температури. Предпочита плодородна почва и слънце, но понася и засенчване. Издържа на кратко засушаване.

Още един прекрасен летен храст е златния дъжд (Laburnum anagyroides). Жълтите съцветя се появяват през май – юни и наподобяват на златист водопад, който се откроява ефектно на фона на околната зеленина. Растението е невзискателно и издръжливо, може да бъде засадено в група с други дървета и храсти или самостоятелно като акцент.

Вейгелата (Weigela) също цъфти в началото на лятото в различни нюанси на розово и цикламено. Желаната форма и височина се поддържат чрез подрязване.

Неизброимо много са атрактивните храсти, цъфтящи през летния сезон. Познавайки ги добре можем да изберем идеалните за нашата градина, според нейните условия и нашите възможности за обгрижване.

Статията е изготвена по материали от ландш.арх. Русана Цветанова


Края на пролетта – началото на лятото е един от най – активните периоди за растенията в