Алеите в градината

20/08/2018, 13:53:07
Оценка 3.7 от общо 3 гласа
20/08/2018
Тагове:
Алеите в градината

Алеята е необходим елемент във всяка градина, който освен практична има и естетична функция. Тя трябва да води до определени точки в градината и да свързва дворното пространство с къщата или верандата. Ако дворът ви е с идеална геометрична форма може да заложите на напълно права алея, във всички други случаи обаче е добре да изябгвате строгите прави линии, а да направите пътечките деликатно и ненатрапчиво извити.

Извивките трябва да са леки и да се вписват естествено в околния пейзаж. Най – често използваните материали за направа на градинска алея са: камък, чакъл, дърво, тухли, бетон.

Пътечката от чакъл изглежда семпла и се вписва с лекота в околното пространство тъй като има естествен вид. Това е добро решение ако искате да акцентирате върху растителността, която заобикаля алеята, а не върху самата нея.

Пътечките от камък са издръжливи и практични, тъй като естествения камък е здрав, не се нуждае от никаква поддръжка и на практика е вечен. Освен това изглеждат стилно и елегантно.

Дървените пътечки изглеждат естествено и се сливат с околните зелени площи, което придава натурален вид на дворното пространство. Ако се спрете на такъв вариант задължително използвайте импрегнирана дървесина, но не забравяйте, че подобни пътечки не издържат на много голямо натоварване.

За малките алеи в градината е удачно да се използват речни камъчета, чакъл, докато за основната алея, която е подложена на най – голямо натоварване е добре да се заложи на здрав материал като камък или бетон.

Има възможност и за направа на градинска алея от гранитогрес или клинкер. Това са материали, устойчиви на външни влияния, здрави и с дълъг живот. Те ще повишат естетическата стойност на вашия двор.

Ако искате алеята да бъде акцентът в определена част от двора ви заложете на красиви и нестандартни камъни, комбинация от чакъл и дървени пънчета, боядисани в различни цветове или други забележителни материали, които ще направят пътеката ефектна и атрактивна. Ако пък искате да акцентирате на растителността, архитектурни елементи или водни площи на около, товага се спрете на семпла на вид алея.

Растенията, засадени около алеята трябва да са ниски, за да не пречат на придвижването по нея и също така да издържат на утъпкване. Пример за такива растения са: мащерка, детелина, фестука, червенолистен живовляк, някои декоративни треви и мъхове.


Алеята е необходим елемент във всяка градина, който освен практична има и естетична функция. Тя тряб