Хладното очарование на каменните алеи

10/10/2016, 00:21:01
Оценка 4.5 от общо 35 гласа
10/10/2016
Тагове:
Хладното очарование на каменните алеи

Камъкът е бил неизменна част от битието на древния човек и това се е запазило и до днес. В съвременния свят камъкът все още е един от най – предпочитаните материали за настилка и облицовка както в интериора така и в екстериора на дома.

Естественият а и декоративният камък са чудесен избор за градинска алея, тъй като за разлика от дървеният материал, който е неустойчив на външните климатични условия и тревната настилка, изискваща честа поддръжка, камъкът не се нуждае от никакви грижи и е на практика вечен.

Каменната алея подхожда на всеки градински стил и тъй като камъкът е естествен материал създава усещане за връзка с природата и се вписва отлично сред зелената растителност.

Камъкът може да бъде съчетан с чакъл, дребни речни камъчета, дърво, трева.

Облицовъчните камъни могат да бъдат както естествени така и изкуствени. Естествените камъни разбира се са здрави и трайни. Най – често се използват гранит, варовик, мрамор.

Изкуствените камъни са по – леки, поставят се лесно и се предлагат в голямо разнообразие от цветове и форми. Те не са толкова здрави и трайни както естествените, обаче.

Винаги подбирайте камъните със сходна дебелина за да се получи равномерна алея. Между камъните може да засадите трева, мъх, пълзящи растения.

Може да запълните мястото между отделните камъни и с пясък, чакъл или речни камъчета.

Не забравяйте, че градинската настилка трябва да подходжда на цялостната идея на двора. Ако искате тя да бъде акцент, изберете ефектни камъни и засадете интересни растения около тях. Ако обаче в градината имате много други акцентиращи елементи като например цветни декорации, фонтан, склуптури или градинско езеро, който сте превърнали в притегателен център, то пътеката не трябва да изпъква прекалено, затова заложете на по – небрежен вид алея.


Камъкът е бил неизменна част от битието на древния човек и това се е запазило и до днес. В съвременн