Очарованието на градинските пътечки

25/08/2016, 03:00:00
Оценка 4.6 от общо 52 гласа
25/08/2016
Тагове:
Очарованието на градинските пътечки

Градинските пътеки не са просто средство за придвижване от една точка до друга, те могат да бъдат забележителен акцент в градината, да й придадат елегантност и чар.

Сред най – разпространените материали за направа на градинска пътечка са: камък, чакъл, гранит, дърво, тухли, речни камъчета, бетон. Всеки от тях си има предимства и недостатъци, с които трябва да се съобразите.

Едни от най – лесните за направа са пътеките от камък, те са и практични тъй като не изискват никава поддръжка. Дървените пътечки стоят естествено и се вписват във вскяа градина, но пък дървото е неусточиво на климатични промени.

За основната пътека е добре да се изпозлва здрав и практичен материал като бетон, тухли, камък. Обикновено това е пътеката, водеща от вратата на двора към входа на дома. За малките алеи в градината може да се използват материали като чакъл, пясък, речни камъчета.

След като решите от какъв материал ще е пътечката трябва да помислите как да позционирате растенията около нея. Те не трябва да пречат на придвижването, не трябва да са прекалено високи. Освен това е нужно да издържат на стъпкване. Подходящи са някои пълзящи растения, треви, мъх, фестука, мащерка, червенолистен живовляк.

Правилно разположената пътечка ще повиши естетическата стойност на двора, ще му придаде индивидуалност и стил. Особено интересен акцент са мозайките от камъчета както и модерните решения за направа на пътечки от гранитогрес.

Не забравяйте да съобразите материалът, формата и вида на алеята с цялостната визия и стил на градината ви. Някои пътечки може да си направите сами стига да разполагте с време, вдъхновение, търпение и известна доза сръчност. За други е по – добре да се обърнете към специалисти.


Градинските пътеки не са просто средство за придвижване от една точка до друга, те могат да бъдат за