Осветление в градината

20/06/2018, 15:00:58
Оценка 5 от общо 3 гласа
20/06/2018
Тагове:
Осветление в градината

Външното осветление е не по – малко важно от това вътре в дома, особено през топлите месеци когато прекарваме повече време в градината вечер.

То осигурява безопасност и сигурност като помага за по – добра видимост по алеите и стълбите, освен това има декоративен ефект и е важен елемент от всеки модерен и добре оборудван двор.

Осветлението подчертава архитектурните форми във вашата градина, чрез него може да акцентирате върху определени детайли и да придадете ефектен загадъчен вид на дворът през нощта.

Подходящото осветление е задължително за доброто прекарване на вечери на открито, градинско парти, а също така то служи и за по – добра ориентация на вашите гости.

При избора на осветление трябва да се вземат предвид формата и големината на двора, височината и разположението на къщата, участъците, които искате да бъдат осветени и както и търсеният декоративен ефект.

Градинското осветление най – често бива електрическо, соларно или жив огън.

Електрическото осветление изисква направата на предварителен проект тъй като е необходимо окабеляване на градината. Нужно е да се планира разположението на мебели, архитектурни елементи, водна площ. Кабелите трябва да бъдат защитени със специално пластамасово покритие или да се поставят в ПВЦ тръби. Електрическото осветление може да бъде с високо или с ниско напрежение. Последното е по – безопасно и е подходящо за захранване на светодиоди или халогенни крушки. Електрическите осветителни тела, които работят с високо напрежение осигуряват по – силна светлина, но пък са енергоемки.

В случай, че решите да поставите електрическо осветление в градината си задължително се консултирайте със специалист, тъй като при неправилно окабеляване вероятноста от токов удар, особено на влажни места е голяма!

Соларното осветление се радва на все по – голяма популярност, най – вече поради факта, че не изисква захранване от електрическата мрежа, а използва акумулирана слънчева енергия. Инсталира се бързо, лесно, без кабели и не се нуждае от сериозна поддръжка.

Соларните лампи лесно могат да бъдат премествани където пожелаете без да се изисква предварително планиране.

Те излъчват мека и приятна слаба светлина. Включват се сами при здрачаване.

Недостатъкът им е, че им е необходимо продължително слънчево греене и не са подходящи за напълно сенчести места, както и за голяма част от зимния период.

Живият огън е много ефектен начин да осветите градината си. Това може да стане под формата на факли със спирт или масло, градински фенери или свещници. Подобен вид осветление има по – скоро декоративен ефект и не е достатъчно за целия двор. Не забравяйте и че огънят оставен без надзор крие сериозен риск от пожар!

Къде е необходимо осветление?

Важно е добре осветени да бъдат входа на имота, основната пътека и градинската площадка. Нужно е да осигурите осветление за различните кътове – за готвене, хранене, почивка. Мястото около басейнът задължително трябва да бъде добре осветено, не само за да може да го ползвате през нощта, но и от гледна точка на безопасност около него.

Може да подсилите красотата на някои декоративни храсти, склуптури, дървета, алпинеуми. Това ще придаде неповторим нощен облик на дворът ви. С помощта на подходяща насочена светлина може да подчертаете красотата на дадена фигура, пергола, фонтан, езеро, кладенец.

Може също така да изберете скрити осветителни тела, които се вграждат в поръхностния пласт на покритието на градинската площадка. Така например може визулано да обособите градинската алея с лунички или малки соларни лампи. Самите осветителни тела също могат да бъдат интересни декоративни елементи.

Не прекалявайте с осветителните тела. Известна доза загадъчност ще придаде романтично и спокойно излъчване на дворът ви през нощта. Достатъчно е основните елементи да са осветени с мека и приятна светлина.

Фенерите са особено подходящи за осветление на входната врата, пътеката или терасата.

Винаги използвайте осветителни тела, които са предназначени за външно монтиране. Проверете дали на опаковката или на осветителното тяло има маркировката IP 44. IP (=International Protection) и цифрите след него указват степента на защита на осветителното тяло от навлизане на чужди тела и вода.

Изборът топла или студена светлина зависи от вашия вкус и предпочитания както и от стилът на дворът ви.


Външното осветление е не по – малко важно от това вътре в дома, особено през топлите месеци ко