Фонтанът в градината - извор на живот

17/02/2017, 18:33:48
Оценка 4.6 от общо 82 гласа
17/02/2017
Фонтанът в градината - извор на живот

За да бъде градината истински приказно място в нея трябва да присъстват основните пет елемента на живота – земя, небе, въздух, вода, растителност. И ако първите три винаги фигурират в градината, то за останалите две трябва да се погрижим ние.

Наред с красивите цветни лехи, храсти и тревни площи, водата е елементът, който допълва хармонията в двора.

Фонтанът създава усещане за прохлада през горещите летни дни и вечери, придава романтика на двора и е предпоставка на оформяне на чудесно място за почивка на открито.

Защо да инсталираме фонтан в градината си:

Усещане за релакс – звукът на течащата вода доказано намалява нивата на стрес. Градинският фонтан ще допринесе за спокойна и хармонична обстановка в двора ви.

Намаляване на уличния шум – много хора съдаят големи храсти, живи плетове или строят високи огради за да се предпазят донякъде от външния шум. Фонтанът замества досадния шум със спокойното ромолене на водата без да ограничава гледката ви навън.

Забравете за застоялата вода – ако имате градинско езерце и не сменяте редовно водата, нито използвате филтрирща система, тя може да застои. Това благоприятства развитието на вредни микроорганизми и привлича насекоми. Фонтанът осигурява постоянна циркулация на водата и по този начин предотвратява нейното застояване.

По – малко досадни насекоми – застоялата вода привлича насекоми като комари, мухи, оси, пчели. Когато в двора ви има фонтан с постоянно течаща вода, той ще бъде обитаван от по – малко количество насекоми, тъй като в тази вода не се развиват микроорганизми, с които те се хранят, а и пиенето от нея е по – трудно.

Как да изберем подходящ фонтан:

Първо решете къде ще бъде инсталиран фонтанът. Изберете защитено от вятър място и се съобразете с околната обстановка. Добра идея е да разположите водната площ в близост до мястото за почивка или хапване.

За да изберете стилът на фонтанът помислете каква обстановка целите да постигнете в двора си – модерна, ретро, класически, възрожденски двор.

Съобразете размерът на фонтана с големината на двора. Дори и да се изкушавате да поставите голям воден ефект, ако дворът ви е малък, той ще претрупва пейзажа и ще стои не на място.

Материалите могат да бъдат различни: камък, глина, теракота, цимент, фибростъкло. Естествените материали са по – скъпи, но и по – трайни.

Може да си направите фонтан и сами с подръчни средства.


За да бъде градината истински приказно място в нея трябва да присъстват основните пет елемента на жи