Градина в испански стил - приказка без край

14/05/2019, 14:24:25
Оценка 5 от общо 2 гласа
14/05/2019
Тагове:
Градина в испански стил - приказка без край

Испания е страна, в която много се залага на ландшафтния дизайн. Испанските градини носят средиземноморски полъх и смело можем да кажем, изглеждат като изваяни от приказен пейзаж.

Климатът в Испания е топъл и влажен, което позволяват отглеждането на разнообразни растителни видове. Характерни растения са: тропически палми, кипариси, средиземноморски борове, туя, тис, зокум, чемшир, магнолия, хортензия, роза, клематис, цитруси, маслинови дръвчета, смокини.

Почетно място в испанския стил има бугенвилията. Тя е характерно за този климат, растение, което краси дворове, веранди, тераси и перголи. Увивните растения също са отличителна черта на испанската градина. Удоволствие е да седнеш на вернадата или перголата под сянката на клематис, вистерия или дива лоза.

Билките и подправките също са на почит в испанската градина. Приятното ухание на лавандула, розмарин, салвия, мащерка, мента, засадени в лехи или сандъчета, прекрасно допълва романтичния градински пейзаж.

Почти задължителен елемент са висящи кошници с петуния, бугенвилия, пасифлора.

Беседката и перголата са неделима част от испанския двор. Къщата обикновено е свързана с градината посредством просторна веранда. Дворът е устроен така че да е удобен и приятен за прекарване на времето на открито. Подовите настилки са от естествен камък, плочки или дърво. Мебелите са предимно плетени или дървени. Конструкциите са масивни, най – често каменни. Декорацията се състои предимно от растения във висящи кошници или глинени съдове.

Високите каменни вази и интересни градински склуптури също са характерни за средиземноморската градина. Аксесоарите са основно от теракот и дърво. Осветлението е с градински фенери или красиви свещници. Къта за хранене е организиран под плътната сянка на голямо дърво, на верандата или беседката.

Живият плет и добре оформените вечнозелени храсти са типични за испанския двор. Овощни дръвчета като ябълки, сливи, череши, както и цитруси се чувстват много добре в средиземноморската градина. Запазено място в ландшафтния дизайн намира и хортензията. Тя може да е засадена на групи или като акцент в градината или в големи теракотени саксии, сандъчета, плетени кашпи.

Лятната кухня в испански стил е практична, елегантна, създава уют и романтична атмосфера. Тя напълно замества закритата кухня и трапезария през летните месеци. Подходяща е за следобеден чай и бърза закуска, романтична вечеря или парти с приятели.

Водата заема централно място в испанския двор. Изкуствения водоем е неделим елемент от него. Може да бъде фонтан, декоративен водопад, мини езерце. Басейнът също присъства често в средиземноморската градина. Тъй като за климата са характерни знойни и сухи лета, той е мечтана нотка прохлада в топлите дни и вечери. Големият басейн се асоциира с морето, което неизбежно присъства в средиземноморския пейзаж.

Средиземноморският стил е много подходящ за градина с наклон. Няколко широки тераси усилват усещането, че се намира на склон, спускащ се към морския бряг. Достатъчно е да има малка разлика във височина до 40 – 50 см. подпорните стени са направени от груби, необработени камъни. От същите камъни се изграждат и стъпала. В градината може да има криволичеща пътечка, покрита с чакъл.


Испания е страна, в която много се залага на ландшафтния дизайн. Испанските градини носят средиземно