Жълта аламанда - тропическата красавица у дома

12/12/2019, 14:57:13
Оценка 5 от общо 2 гласа
12/12/2019
Тагове:
Жълта аламанда - тропическата красавица у дома

Латинско наименование: Allamanda Cathartica

Жълтата аламанда е вечнозелена, тропическа лиана, родственик на добре познатия у нас олеандър. Расте бързо като може да достигне височина 6-10 м. Цъфти в нежни, искрящо жълти цветове, но има и сортове, обагрени в розово или синьо.

Място

Аламандата обича светлите места, но може да понесе и лека полусянка. Най-добре се чувства на южно или западно изложение. Не понася студа. Може да презимува в топла зимна градина, в която температурата не пада под 14 градуса, а влажността на въздуха е поне 80 %. Нужна е и добра осветеност дори през зимния сезон, в противен случай листата на тропическата красавица може да опадат. Необходима е опора за катерливи растения. Контейнерът трябва да бъде с обем най-малко 5 литра и с добри дренажни отвори на дъното. Най-подходящи са глинените съдове, тъй като в тях излишната влага се изпарява лесно. Растението трябва да бъде далеч от отоплителни уреди и да не се оставя на течение.

Почва и торене

Аламанда предпочита влажни, добре дренирани почви. Подходяща смес е равни части: торф, компост и пясък. От април до септември подхранвайте с тор за цъфтящи растения веднъж на две седмици.

Поливане

Въпреки че обича влагата, аламандата не понася свръх овлажняването на корените. При поливане изчакайте водата да потече от дренажните отвори и я изхвърлете от подложката. Следващото поливане направете когато има леко засъхване на повърхностния почвен слой.

Резитба

Подрязването се прави през пролетта като стъблата се съкращават на около два възела. Това стимулира новия растеж.

Презимуване

В началното на октомври аламандата трябва да се прибере на закрито при температура 14-20 градуса и да се преустанови торенето. Помещението трябва да е светло. Полива се рядко колкото да не пресъхне почвата. Осигурете добра въздушна влажност, ако се налага използвайте овлажнител за въздух. През април подновете торенето. Щом температурите навън не падат под 13-14 градуса дори нощем може да изнесете растението на открито.

Пресаждане

Аламандата расте бързо и ако забележите, че корените й се показват значи е време да я прехвърлите в по-голяма саксия. Младите растения може да се наложи да бъдат пресаждани до 3 пъти в годината!

Размножаването става чрез семена или стъблени резници.

Болести и вредители

Аламандата може да бъде нападната от акари или белокрилка. Ако забележите наличие на вредители измийте растението с хладък душ. След това го мийте периодично със сапунена вода. Ако това не помогне консултирайте се със специалист за третиране с подходящ препарат. Редовното пулверизиране, но така че водата да не попада върху цветовете, предпазва от появата на акари.

Внимание: Всички части на растението са токсични за хора и животни!


Латинско наименование: Allamanda Cathartica Жълтата аламанда е вечнозелена, тропическа лиана, родст