Цитруси в саксия - отглеждане и подготовка за зимата

30/11/2019, 19:37:14
Оценка 5 от общо 2 гласа
30/11/2019
Тагове:
Цитруси в саксия - отглеждане и подготовка за зимата

Цитрусите внасят средиземноморски полъх и екзотика в дома ни. Освен това излъчват приятен аромат, който успокоява главоболието и нервната система и подобрява настроението. Те освежават въздуха в дома, а при благоприятни условия може да ни дарят и с плодове.

Листата на лимона отделят фитонциди – летливи фракции на етерични масла, които убиват микробите.

Цветовете на всички цитруси ароматизират естествено и приятно помещения без използване на изкуствени ароматизатори или освежители за въздух.

Ако мирисът им ви допада, цитрусите са подходящи за отглеждане дори в спалнята и детската стая, тъй като не предизвикват алергии и дразнения.

Ако решите да засаждате цитрус от семка, имайте предвид, че няма да се появят плодове, поне в близките 15 години, а дори и след това, те са негодни за консумация.

Затова ако искате вашето дръвче да ви дарява с плодове трябва да си вкорените стъблен резник от плододаващо растение.

Светлина и температура

Оптималната температура е около 23-25 градуса, като през зимата не трябва да пада под 12 градуса.

През лятото може да изнесете дръвчетата на балкона или в градината, но ги пазете от директна слънчева светлина, която може да изгори листата им.

Цитрусите обичат много светлината затова през зимата ако не изпаднат в период на покой, трябва да им осигурите няколко часа на ден изкуствена светлина.

Засаждане

Важно при засаждането на цитрусови дръвчета е кореновата шийка да се намира на плоскостта на почвената повърхност, а мястото на присадената пъпка да е на около 5 см. над почвата. Това се налага, тъй като цитрусите са податливи на смолотечение. Често дръвчетата образуват дефектни цветове, това се познава по наличието на асиметрични, удължени или изкривени цветни пъпки, с по-бледо оцветяване.

Дефектните цветове трябва да се отстраняват за да се увеличи притока на хранителни вещества към здравите.

Почва и пресаждане

Цитрусите обичат лека, но хранителна почва. Подходяща смес е 2 части чимова пръст, 1 част листовка, 1 част естествена оборска тор и 1 част пясък. За възрастните екземпляри може да се добави и малко глина, тъй като те предпочитат малко по-тежка почва.

Отначало пресаждането се прави всяка година, а след третата година – веднъж на 2-3 години. Прави се рано на пролет преди дръвчето да е цъфнало. Новата саксия трябва да е малко по-голяма.

Поливане

През лятото поливайте цитрусовите дръвчета всеки ден, а през зимата – веднъж на 5-7 дни. Водата трябва да е със стайна температура и никога студена!

През зимата може да пръскате листата с леко топла вода, ако въздухът в помещенията е по-сух, но не прекалявайте.

Резитба

Всяка година е добре да се съкращават връхчетата на едногодишните клонки, за да се образуват нови.

Премахвайте всички излишни, слаби и развалящи добрия вид на короната, клонки.

Вредители

Цитрусите могат да бъдат нападнати от щитоносни, листни въшки или акари. Ако това се случи растенията се третират с подходящи препарати. За да избегнете нападенията не допускайте нито много сух въздух в помещенията, нито преовлажняване на почвата.

Най-разпространените за стайно отглеждане цитруси у нас са:

Мандарина

Тя е най-лесна за отглеждане, тъй като сравнително бързо се приспособява към създадените ѝ условия и не е капризна. Освен това е най-студоустойчива в сравнение с другите цитруси.

Подрязването се състои в отстраняване на изсъхналите крайща. Обикновено мандарината започва да дава плодове след 6-7-ма година. Важно е да не преполивате мандарината, тъй като това може да доведе до загниване на корените. Окапването на бледи, жълтеникави листа показва, че растението страда от прекомерно поливане и може да загине.

През зимата мандарината се чувства добре в светло, хладно помещение.

Портокал

Обича хранителната почва и ярката светлина. През лятото се чувства добре на терасата, на шарена сянка. Важно е да се полива с мека, топла вида и да се избягва преполиване, както и при останалите цитрусите.

Вижте още: Портокал в саксия

Грейпфрут

Понася високи температури и може да се отглежда на силно слънце, освен това издържа на засушаване. Лесен е за отглеждане, но изисква повече пространство.

През зимата издържа до 4 градуса под нула, след което листата му измръзват. Може да роди плодове след 4-тата си години, при подходящи условия.

Лимон

Вирее най-добре в глинени или дървени съдове. Чувства се добре до прозореца, през лятото може да се изнесе навън стига да не е под пряка слънчева светлина. Понася добре подхранването с угнил оборски тор. Нуждае се от ежегодна резитба за оформяне през първите 3-4 години, след това – по-рядко. Не го оставяйте на течение.

Вижте още: Отглеждане на лимон

Лайм

Зеленият лимон, подобно на останалите цитруси, обича светли места, но без пряка слънчева светлина. През лятото има нужда от обилно поливане, но не бива да се допуска задържане на вода. При правилни грижи може да достигне височина до 1.5 м.

Подготовка на цитрусите за зимата

Най-студоустойчива е мандарината, следвана от грейпфрута и портокала, а с най-ниска устойчивост е лимона. Още през септември спрете торенето и намалете поливането. В края на септември започнете да внасяте дръвчето вътре, отначало само нощем, а след няколко дни го оставете за постоянно на закрито. Най-добре за цитрусите е да прекарат зимата в помещения с температура 10-12 градуса. Така те изпадат в период на покой. В края на зимата се внасят в топло и светло помещение, събуждат се и започват да цъфтят.

Ако оставите дръвчетата в топло помещение, те няма да изпаднат в покой, а ще продължат своето развитие, макар и по-слабо отколкото през останалите сезони. В такъв случай им осигурете изкуствено осветление през мрачните дни.

Не поставяйте саксиите в непосредствена близост до прозорец, който се отваря за проветряване. Не бива да ги държите и на пода защото има опасност от измръзване на корените.

Ако забравите цитрусовото дръвче навън и първия нощен мраз го завари там, не бързайте да го внасяте веднага в топло помещение, тъй като измръзналите му листа може да загинат.

Оставете го на студено, например неотопляема зимна градина или балкон, на сянка и защитено от вятър, след като се климатизира за няколко дни, тогава го внесете вътре.


Цитрусите внасят средиземноморски полъх и екзотика в дома ни. Освен това излъчват приятен аромат, ко