Стаен лимон

03/04/2019, 16:40:24
Оценка 4.5 от общо 10 гласа
03/04/2019
Тагове:
Стаен лимон

Лимон в саксия – избор на място, поливане, пресаждане, размножаване, резитба

Лимонът (Citrus limon) е цитрусово, вечнозелено дръвче. Цъфти в бели цветчета с приятен аромат. Може да се отглежда у дома в саксия, като през топлия период от годината може да се изнесе на терасата или в градината, а през есента отново се прибира на закрито.

Лимоновото дръвче влияе благоприятно на микроклимата в дома. Неговия аромат успокоява главоболието, нервната система и подобрява паметта и концентрацията. Освен това пречиства въздуха от микроби, вируси и токсини.

Плодовете на лимона са богати на витамини, флаваноиди, а кората му – на ценни етерични масла.

В стайни условия лимоновото дръвче може да достигне до 150 см. височина. То има изправено стъбло и светлозелени листа, а за да се поддържа короната му в подходяща форма се нуждае от подрязване.

Лимонът цъфти най – обилно през пролетта, но може да го прави целогодишно. Едновременно на едно дръвче могат да присъстват пъпки, цветчета и плодове. Узряването на плода е дълъг процеса, който отнема около 6 месеца.

Грижи за стайния лимон у дома

Светлина

Лимонът, като типично субтропично растение, много обича светлината, но е препоръчително тя да бъде разсеяна. Може да поставите саксията на южен прозорец и дръвчето ще расте успешно там през цялата година, с изключение на горещите летни дни. Тогава може да изнесете лимона на терасата или в двора, но на шарена сянка. Пазете го от силните слънчеви лъчи в обедните часове. Ако не разполагате с подходяща тераса или градина, през лятото дръжте саксията далеч от прозореца или в стая с източно изложение.

Ако през зимата лимонът се намира в хладно помещение (с температура 8 – 14 градуса), той заспива и не се нуждае от допълнително осветление. Но ако го оставите на топло, трябва да му осигурите поне 10 часа светлина, като за целта може да използвате изкуствено осветление.

Температура

Лимонът не обича резки промени в температурата. Широко отворения прозорец през зимата може да го разболее и да доведе до опадване на листата му.

През пролетта когато започва да цъфти е добре да се държи на хладно място с температура 14 – 18 градуса. Навън се премества в края на пролетта – началото на лятото като се подготвя постепенно. Саксията се изнася за малко навън, в продължение на няколко дни, след което се оставя там за постоянно.

С настъпването на есента лимонът отново се прибира у дома. Това трябва да се случи когато минималните температури паднат до 12 – 13 градуса.

За да направите прехода по – плавен може отначало да държите саксията на остъклен балкон за няколко дни, ако имате такава възможност.

През зимата лимонът се държи в помещение с температура 15 – 20 градуса и се пулверизира с вода веднъж на 2 – 3 дни. Също така листата му трябва да се забърсват с мека влажна кърпа един – два пъти месечно.

Ако искате да му осигурите зимен покой, преместете го в помещение с температура 7 – 14 градуса.

Поливане и влажност на въздуха

Лимонът обича влагата и от пролетта до есента се полива редовно и обилно. През зимата поливането леко се ограничава, но не бива да се допуска изсъхване на почвата.

Водата не бива да застоява в почвата, тъй като това може да доведе до загниване на корените. За целта осигурете добър дренаж.

Полива се с мека вода на стайна температура. Може да използвате и престояла дъждовна вода.

Лимоновото дръвче обича високата влажност на въздуха. Добре е да се опръсква редовно с вода или да се снабдите с овлажнител за въздух.

Почва и торене

Почвата на лимона се състои от чимова почва, компост, едър речен пясък. Добре е да се добавят малко натрошени дървени въглища.

По време на активни период на растението (от март до септември) трябва да се наторява веднъж на две седмици с течни минерални торове.

Пресаждане

Цялостното пресаждане на младите дръвчета се прави веднъж на 2 – 3 години, а на възрастните екземпляри – веднъж на 4 години. Разбира се ако видимо саксията е отесняла може да се направи и малко по – рано. Важно е обаче всяка година на пролет да се премахва горния слой на почвата – около 2,5 см. и да се заменя с нов субстрат. Пресаждането се прави на пролет, но може да се извърши и през есента. Саксията трябва да бъде съвсем малко по – голяма от предишната. Ако засадите младо растение в твърде голям съд то няма да може да развие добра коренова система и тя ще стане прекомерно дълга. Съдовете трябва да са глинени или дървени. Започва се с размер от 20 см. и се стига до 50 – 60 см. за възрастните екземпляри.

Размножаване

Лимонът се размножава чрез семена или резници. Лимоните, получени от семена започват да цъфтят и плододават най – рано 10 след засяването, а понякога и по – късно.

Резниците за размножаване трябва да бъдат с дължина 8 – 12 см. като на всяка от тях трябва да присъства 3 – 5 пъпки.

Резниците се засаждат в смес от чимова пръст и едър пясък, поставят се на топло и редовно се опръскват. Вкореняването настъпва след няколко седмици.

Резитба

Ежегодната резитба на лимона се състои в премахване на изсъхналите и сгъстяващи, короната, клонки. Плододалите клонки се отстраняват до 1/3 или до мястото на последния плод. Дългите, изправени клонки се навеждат за да се стимулира плододаването им. Резитбата на лимона се извършва през пролетта.


Лимон в саксия – избор на място, поливане, пресаждане, размножаване, резитба Лимонът (Citrus