Портокал в саксия

10/01/2015, 03:00:00
Оценка 4.5 от общо 89 гласа
10/01/2015
Тагове:
Портокал в саксия

Портокаловото дръвче внася екзотика и свежест в дома. То е топлолюбиво вечнозелено растение. Има характерен мирис на етерично масло, цветовете му също ухаят много приятно.

Да си купим или да си посадим?

В някои цветарски магазини се продават малко цитрусови дръвчета, посадени  в саксия. Височината им може да стигне до 1м. а дори и малко повече. Ако си закупите портокалово дръвче не бързайте веднага да го пресаждате. Направете това след няколко месеца, когато се адаптира към условията у дома ви.

Цитрусовото дръвче може да се отгледа и от семка. След като отделите семката, измийте я с хладка вода и я посадете на 1 см. дълбочина във влажен торф в малък съд. Дръжте саксията на топло. Когато растението покълне и укрепне достатъчно може да се прехвърли в по - голям съд. Цитурс, отгледан от семка има по - скоро декоративна цел и ако даде плодове, това ще бъде след доста години.

Съвети за отглеждане

Портокалът не е притенциозно растение.

Място: през лятото може да се отглежда на терасата на шарена сянка, в ранната есен започнете да прибирате портокала в стаята за през нощта, за да привикне. А след това зимата се отглежда на закрито. Нуждае се от ярка светлина, но не бива да бъде изложен на силно слънце. Добре се чувства на източен или западен прозорец. Ако светлината не достига, осигурете му изкуствено осветление.

Температура: в периода на цъфтеж портокала изисква температура 18 – 20 градуса, а през зимата 11- 15 градуса.

Поливане и влажност на въздуха: през пролетта и лятото портокала се полива обилно по 1 или 2 пъти на ден. През зимата поливането се намалява до 1 – 2 пъти седмично, като не бива да се допуска пресушаване на почвата. В горещите летни дни портокала трябва да се оросява от време на време, както и през зимата, ако се отглежда в помещение със сух въздух и парно отопление.

Почва: портокала има нужда от хранителна почва. По-младите дръвчета изискват по-лека почва, а по - възрастните – по – тежка. Почва за млади растения: 2 части чамова пръст, 1 част листовка, 1 част оборска тор и 1 част пясък. За възрастни растения увеличете дозата с още 1 част чамова пръст и прибавете малко количество глина.

Пресаждане: младите портокалови дръвчета се пресаждат всяка година, а след това на 2 – 3 години.

Пресаждането трябва да се прави през ранна пролет, преди цъфтежа.

Вредителите на които е податлив портокала са:

-червен акар – появяват се жълти точки по листата, които по-късно стават големи петна, листата пожълтяват и опадват. Всекидневното пулвелизиране и проветряване на помещението предпазват растението от червен акар.

- ухозалка – по листата се появат дупки с неправилна форма. Ако го забележите напръскайте растението и почвата с инсектициди.

 Ако забележите, че листата на портокала са изсъхнали това може да е знак за слънчево изграяне. Ако пък листата внезапно започнат да опадват това може да се дължи на прекалено влажна почва, поливане със студена вода, излагане на течение, или липса на светлина в помещението.


Портокаловото дръвче внася екзотика и свежест в дома. То е топлолюбиво вечнозелено растение. Има хар