Катерливи и висящи стайни растения

03/12/2020, 11:25:52
Оценка 4.3 от общо 3 гласа
03/12/2020
Тагове:
Катерливи и висящи стайни растения

Стайните растения са съществена част от уютния интериор. Те придават свежест и жизнерадост на дома, намаляват стреса и пречистват въздуха от токсини. Катерливите стайни растения са особено привлекателни – те украсяват стаята на различни нива и добавят чар към интериора.

Хоя, восъчно цвете

Хоя или наричана още Восъче е ароматно, катерливо растение, подходящо за висящи съдове или обикновени саксии, снабдени с подпора.

Растението цъфти през цялото лято със звездообразни цветчета, които имат сладникав аромат. Обича светли места и умерена температура, която през зимата не бива да пада под 12 градуса. От пролетта до есента се полива умерено, а през зимата – оскъдно.

От пролетта до края на лятото е желателно да се подхранва на всеки две седмици с тор за цъфтящи растения.

Традесканция

Екзотично, пълзящо растение с крехки стъбла, които изглеждат очарователно във висящи кошници. Развива се най-добре на полусенчесто място, през лятото се чувства отлично на балкона или в градината, стига да е предпазена от преките слънчеви лъчи. Нуждае се от редовно поливане и богата, хранителна почва. Не е капризно растение, но привлича силно вредителите и често страда ако условията за отглеждане не са спазени.

Сциндапсус

Увивно растение с въздушни корени. Изглежда чудесно във висяща кошница или стенна саксия. Пензирането стимулира разклоняването му. Обича светлината, но трябва да се пази от горещото лятно слънце в обедните часове. Зимата се чувства най-добре близо до прозореца. През пролетта и лятото се полива обилно, а през зимата – умерено.

Стаен жасмин

Жасминът е нежно, красиво цвете с приятен, успокояващ аромат. Топлолюбиво растение е, но не обича ярките слънчеви лъчи. Чувства се добре на източен или западен прозорец. Трябва да се пази от течение. Полива се редовно и умерено. Когато порасне се нуждае от подпора.

Пасифлора

За стайно отглеждане се използва най-често синя пасифлора, която представлява красива, цъфтяща лиана. Светлината е много важна за нея, тъй като при засенчване не цъфти. През май може да се изнесе на балкона до началото на есента. Трябва да се пази от силните слънчеви лъчи в следобедните часове през лятото. През зимата трябва да бъде поставена на най-осветеното място в жилището. Обича свежия въздух, но не понася течението. Стайната температура през зимата не трябва да пада под 10 градуса. Изглежда много добре във висяща кошница като каскадно растение. Ако се отглежда в стандартна саксия трябва да се осигури подпора, по която да се катери.

Полива се умерено с мека вода, а през зимния сезон поливането се свежда до минимум.

Тунбергия

Може да се отглежда във висяща кошница или да се катери по перила и решетки на балкона. Стъблата й може да достигнат до 2.5 м., а цъфтежът продължава от юни до октомври. Обича силното слънце, през лятото се чувства отлично на южен или западен балкон, а през зимата трябва да се настани до слънчев прозорец в помещение с температура 15-16 градуса. Обича високата влажност на въздуха, понася добре оросяването.

Дипладения

Дипладения е красива лиана с лъскави листа и ярки цветове, обагрени в червено, розово, жълто, бяло или двуцветни. Чувства се добре във висяща саксия или в сандъче с опора за катерене. През лятото вирее отлично навън, но през есента трябва да се прибере на закрито. Чувства се добре на шарена сянка, тъй като има нужда от светлина, но прекалено силното и дълго слънцегреене може да прегори листата й. Сутрешното слънце е най-подходящо затова вкъщи вирее най-добре до източен прозорец, а на терасата я поставете в някой ъгъл. В градината под шарената сянка на някое дръвче също би се чувствала отлично през лятото.

Почвата трябва да има добра аерация и да се поддържа непрекъснато влажна.

Хипоцирта

Многогодишно пълзящо растение с лъскави листа и атрактивни цветове. Обича светли и топло помещения, редовно поливане и висока влажност на въздуха.


Стайните растения са съществена част от уютния интериор. Те придават свежест и жизнерадост на дома,