Ползи от джинджифила и как да го отгледаме в саксия

29/11/2018, 12:23:23
Оценка 3.8 от общо 4 гласа
29/11/2018
Ползи от джинджифила и как да го отгледаме в саксия

Джинджифилът е растение, добре известно със своите полезни свойства. Той е бил използван още от древните гърци и римляни за лечение на редица заболявания. Коренът на джинджифилът е богат на антиокасиданти, витамини и минерали. Той притежава антибактериални, противовирусни и противовъзпалителни свойства.

Джинджифилът укрепва имунната система затова и чаят от растението се препоръчва през есенно – зимните месеци. Също така има детоксикиращ ефект и е много подходяща напитка при заседнал начин на живот или незадравословно хранене.

Чаят от джинджифил повишава обмяната на веществата и подпомага процеса на горене на мазнините и отслабване. Също така поддържа кожата млада и свежа.

Добре е джинджифилът да се консумира след интензивни тренировки, тъй като подпомага възстановяването на мускулите. Също така поддържа кръвната захар в норма. Полезната подправка има изразен болкоуспокояващ ефект, може да намали боклите в ставите и мускулите, както и мигренозните пристъпи. Помага също така при стомашни проблеми.

Джинджифилът подпомага разширяването на бронхите и е отлично средство за лечение на кашлица както и в борбата с астматичните пристъпи.

Как да използваме джинджифилът?

Полезното растение може да използвате под формата на чай или като подправка добавена към някои ястия.

Чай от джинджифил може да си приготвите по следния начин:

  • Сложете в тенджера на котлона 3 чаши вода да заври;
  • Обелете и настържете или нарежете на ситно малко парче корен от джинджифил;
  • След като водата заври сложете джинджифила в тенджерата да ври около 10 минути;
  • Не оставяйте джинджифила прекалено дълго във водата защото може да започне да горчи;
  • След като чаят се охлади го прецедете и по желание добавете мед, лимон, канела, няколко листенца мента;

Консумирайте чаят топъл или охладен.

В кухнята джинджифилът може да се използва сушен или пресен. Пресният се съхранява в хладилник, а сушеният – на тъмно и хладно място.

Като подправка джиндижифлът може да се добавя към печива, коктейли, сладка, зеленчукови супи и бульони. Комбинира се добре с чесън.

Как да отгледаме джинджифил в саксия за да имаме винаги пресен корен у дома?

Необходим ви е корен джинджифил, който можете да си закупите от повечето големи хранителни магазини. Изберете свежа грудка, по възможност с няколко разклонения и зелени растежни точки. Набавете си голяма саксия и я напълнете с лек, песъчлив почвен субстрат с добра водопропускливост. Осигурете добър дренаж. Към субстрата може да добавите малко компост. От коренището изрежете парче с дължина коло 10 см. Поставете го на повърхността на почвата. Не го заравяйте прекалено на дълбоко, достатъчни са около 2 см. почва. Ако искате да засадите два или повече корена, разстоянието между тях трябва да е не по- малко от 15 см.

Полейте и обилно и поставете съдът на светло място, но в никакъв случай на пряка слънчева светлина.

В следващите дни поливайте веднъж на ден, за предпочитане вечер. След 10 – 15 дни растежът започва.

Дръжте растението далеч от отоплителни уреди.

Най – подходящото време за засаждане на джинджифил е от февруари до юли.

Новите грудки са готови за консумация след 6 до 10 месеца. Това може да забележите и по листата. Когато те изсъхнат и започнат да падат може да извадите коренът и да го използвате. От порасналия джинджифил може да изберете няколко грудки и да ги засадите по същия начин.

През топлите месеци растението може да бъде изнесено на балкона, като трябва да се постави на сенчесто място. През зимата задължително се внася на топло.


Джинджифилът е растение, добре известно със своите полезни свойства. Той е бил използван още от древ