Цветни композиции за двора и терасата

26/06/2019, 14:56:51
Оценка 5 от общо 3 гласа
26/06/2019
Тагове:
Цветни композиции за двора и терасата

Лятото вече е тук.  Сега е времето домът и градината ни да изглеждат перфектно – обсипани с цвят. Терасата и дворът стават още по-пищни и красиви, ако допълнително ги обогатим със съдове, било то висящи (кошници, саксии и др.) или стоящи (делви, амфори и т.н.), в които да засадим композиции от различни растения. В този материал ще ви запознаем с основните правила на засаждането на такива съдове, както и с някои видове, които можете да използвате.

На първо място, за да създадете растителна композиция, е важно да познавате изискванията на видовете. Невъзможно е да съчетаете растения за слънце, които издържат на суша, с такива, които виреят само на сянка и предпочитат повечко вода. След като сте избрали видовете, поинтересувайте се колко се разрастват надземните им части, за да можете да прецените съда, в който да ги комбинирате. След това помислете за композицията. Добре е тя да е съставена от нечетен брой видове (3, 5, 7). Обикновено съдовете имат лице и растенията се подреждат от високо към ниско. Когато обаче съдът ще се наблюдава от всички страни, е хубаво най-високият вид да е в средата и всички по-ниски да бъдат около него.


Растенията могат да бъдат само едногодишни, които да се подменят всяка година, или съчетание от едногодишни и многогодишни. Така всяка година ще имате различна композиция, а през зимата многогодишните ще запълват съдовете. Композициите могат да се променят не само през годините, но и през отделните сезони. Например през пролетта в тях засаждате луковични видове (лалета, зюмбюли, минзухари, мускари и др.), с допълнение от някои двугодишни пролетноцъфтящи – незабравка, теменужка, паричка и др. През лятото заменяте пролетните видове с летни, които да цъфтят до слана. Възможностите са на практика необятни.

Друго, с което трябва да се съобразите, е текстурата на листата. Хубаво е да се съчетават растения с едри листа и такива с по-дребни, за да се отличават отделните планове в композицията. Ако сложите например видове само с едри листа, дори да са с различна багра на листата, няма да стоят добре, тъй като ще се конкурират помежду си и няма да се различават.

Много ефектни многогодишни видове, които стоят добре в глинени и каменни съдове, са декоративните треви. Можете да използвате на практика всякакви видове. Едни от най-едролистните са формиум (Phormium tenax), който има червенолистна форма и пъстролистна такава  – ‘Variegata’ (с жълто-зелени листа), както и кортадерията, чийто едри съцветия (Cortaderia selloana) са подходящи за по-мащабни композиции в големи съдове. Тези растения изискват много слънце и могат да се комбинират почти с всичко. Поради височината им трябва да има преходност в композицията и да се сложат по-високи видове, които да преливат от тревата към по-ниските растения.

В по-големи композиции и съдове спокойно можете да включите и иглолистни видове, като ниски хвойни (Juniperus sp.) в зелено, златисто или сребристо.

Едногодишните за слънце, които обикновено се ползват най-често у нас, са: петуния, сурфиния, вербена, бакопа, тагетес, целозия, агератум, немезия, калибрахое, лобелия, биденс, калдаръмче, диасция и др. Многогодишни са и не по-рядко използваните сакъзчета и мушката. Това са растения, които могат да се засадят самостоятелно или в комбинация с други видове, като обикновено каскадните сортове се засаждат в най-ниските части на композицията. Разбира се, във висящите кошници могат да се комбинират и няколко броя от един и същи вид, само че в различни багри. Изключително красиви са гигантските кошници само от петунии или калибрахое.

Съдове за сянка се срещат по-рядко, но понякога се налага да имаме и такива в по-тъмните кътчета на градината. За по-големи композиции са чудесни хойхерата, астилбето, хостата, а за по-малки или като пълнеж – импатиенс (по-познат като циганче), копривка, мимулус, фукция и др.

Ефектни са и съдове, които са долепени към стена или ограда. В тях можете да засадите катерливо растение, като например клематис за слънце или бръшлян за сянка и на неговия фон да изградите композиция с различни видове.

Багрите на растенията в цветните съдове могат да се съчетават по всякакъв начин. Пъстротата на растенията привлича отдалеч. Можете да съчетаете както растения от една цветова гама (само топла или само студена), така и да смесите гамите. Ако все пак не сте любители на шарените неща, наблегнете повече на пъстролистните видове, като например пъстри бръшляни, сребролистния церастиум, плектрантус (в сребристо и в зелено), ирезинето (червено и зелено) и много други. Разбира се, изборът на растения зависи и от цвета на съда, в който ще се засаждат. Не забравяйте да подхранвате цветята поне два пъти седмично, за да имате едри цветове и обилен цъфтеж през целия вегетационен сезон.

Автор: ланд. арх. Русана Цветанова


Лятото вече е тук.  Сега е времето домът и градината ни да изглеждат перфектно – обсипани