Декоративни треви в дома и в двора

04/04/2017, 13:43:52
Оценка 4.5 от общо 72 гласа
04/04/2017
Декоративни треви в дома и в двора

Ако сте любители на свежата и обилна зеленина в градината, то със сигурност би ви харесало да си имате селекция от ефектни декоративни видове треви. Засадени в двора те придават на всяко кътче уникален чар, аромат и настроение. Съществуват различни видове треви с впечатляващи цветове и форми. Те са подходящи за декориране на алпинеуми и скални кътове, за самостоятелно засаждане, както и за красота около храстите или цветните лехи.

Къде да засадим декоративните треви?

Цъфтящите видове треви се нуждаят от същите условия както и градинските цветя. За тях е необходимо място с обилно слънчево греене, въпреки че янкои видове понасят леко засенчване. В зависимост от стила на вашата градина и ефекта, който търсите може да засадите тревите като отделни акценти или в съчетание с цветя и храсти. Комбинирайте ги по височина, време на цъфтеж и по багрите на листата и цветовете. Не забравяйте да комбинирате растенията и според изискванията им към светлина, почва, влага.

Грижи за декоративните треви:

Повечето видове треви не са взискалени и се отглеждат лесно. Освен на открито в градината, има и такива, които са подходящи за саксийно отглеждане у дома или на балкона. Декоративните треви имат нужда от много добре дренирана, средноплодородна почва. Поливайте ги умерено и избягвайте преовлажняване. Най – подходящото време за засаждане е есента, а за подрязване – началото на пролетта.

Популярни видове декоративни треви за дома и двора:

Фестука, синя трева

Ниска многгодишна трева със сиво – син цвят. Расте на ефектни туфи. Листата имат различен оттенък през различните периоди на годината, като най – сини са през пролетта, постепенно придобиват зелен нюанс, а през есента стават тъмно зелени. Фестуката е много подходяща за декорация на алпинеуми и скални кътове. Обича слънце, издържа на засушаване, студоустойчива е.

Карекс

Многогодишна декоративни трева със зелени листа, обагрени с бели шарки. Подходяща е за декорация на сенчести алпинеуми, както и за аранжировка на балконски сандъчета. Издържа на ниски температури, понася както влага, така и засушаване. Расте еднакво добре на слънчево и сенчесто място.

Мискантус(Слонска трева)

Мискантус представлява ефектна висока (до 2метра) трева, която цъфти през есента. Използва се както самостоятелно като акцент в градината, така и за декориране на скални кътове.

Фаларис

Красива многогодишна трева, достигаща до 50 см. височина. Има атрактивни пъстри листа с ценен декоративен ефект. Непретенциозна е, расте на всякакви почви – дори сухи и бедни. Може да се използва като акцент за озеленяване край бюрдюри, водоеми, подходяща е за градини с минимална поддръжка.

Фонтанова трева

Представлява красиво едногодишно тревисто растение. Вирее добре на слънчево място, но без пряк досег със силни слънчеви лъчи. Обича пропусклива почва. Цъфти през юли в ефектни цветове.

Лимонова трева

Това е декоративна трева, подходяща за отглеждане в саксия в дома. Представлява многогдишно растение, което може да се използва и като свежа подправка. Отглежда се лесно – предпочита полусенчесто място и добре дренирана почва.


Ако сте любители на свежата и обилна зеленина в градината, то със сигурност би ви харесало да си има