Тревната площ - засаждане, грижи, проблеми

09/04/2019, 10:10:19
Оценка 4.3 от общо 4 гласа
09/04/2019
Тагове:
Тревната площ - засаждане, грижи, проблеми

Създаването на перфектната зелена морава не е лесна работа. За да постигнете наистина добър резултат се иска планиране, подготовка и разбира се – грижи. Веднъж създадена, тревната площ има нужда от редовна поддръжка.

Съдържание:

1. Изграждане на тревна площ – стъпка по стъпка

2. Основни грижи за тревния килим

3. Възможни проблеми с тревната площ

Изграждане на нова тревна площ – от къде да започнем?

Стъпка 1 – определяне на типа почва

След като вземете точните размери на мястото, определено за затревяване ще разберете какво количество тревна смеска ви е нужно. За да изберете и нейния вид е важно да знаете каква е почвата в градината ви. В материала всичко за градинската почва може да намерите полезни съвети за това как да се ориентирате каква е вашата почва и как да я подобрите.

Най – добрата почва за тревата е лека и водопропусклива. Ако вашата почва е глинеста и твърде тежка ще трябва да се погрижите за нейното подобряване преди да засеете тревата.

Как да го направите?

Вариант 1 – направете дренажна система, която да отвежда водите извън зелената площ.

Вариант 2 – изгребете и подменете 20 см. от почвения слой в градината с песъчлива почва. Може да използвате и специален хумус за тревни площи, какъвто ще откриете в специализираните магазини и градински центрове.

За да сте сигурни, че създавате възможно най – благоприятни условия може да комбинирате двата варианта.

Стъпка 2 – избор на трева

За да изберете тревната смеска трябва да определите какво ще бъде нивото на натоварване на терена, дали се намира на слънце или сянка и колко често ще поливате.

Ако площта е много голяма и няма да използвате поливна система, най – добре се ориентирайте към сухоустойчива тревна смеска.

Тревни смески за слънчева площ

Това е площ, която се огрява от слънцето поне по 6 – 7 часа на ден.

Търсете тревна смеска, която съдържа следните сортове:

  • Пасищен райграс (Lolium perenne) – расте бързо и създава равномерен тревен чим. Характеризира се с голяма устойчивост на натоварване и слънцегреене.
  • Лавадна метлица ((Poa pratensis) – издържа на високи температури.
  • Червена власатка (Festuca rubra) – расте на бедни и сухи почви, издържа на жега и засушаване.

Тревни смески за сенчеста площ

Дори и сенчестите терени е необходимо да бъдат огрявани от слънцето поне 3 часа дневно, в противен случай има риск тревата да пожълтее и да бъде твърде рехава.

  • Многогодишен райграс (Lolium perenne) – расте доста бързо.
  • Твърда власатка (Festuca ovina duriuscula) – сухоустойчива и студоустойчива, идеална за сенчести терени.
  • Червена власатка (Festuca rubra) – много издръжлива, понася както високи, така и ниски температури.

Ако планирате вашия терен да бъде подлаган на високо натоварване, изберете тревна смеска, съдържаща следните сортове: Обикновената полевица (Agrostis capillaris), Бяла издънкова полевица (Agrostis stolonifera), Червена власатка (Festuca rubra).

Стъпка 3 – подготовка на почвата

Ако теренът е силно заплевен, третирайте с тотален хербицид. След 15 дни прекопайте и почистете площта от отпадъци и камъни. Прекопайте на дълбочина около 30 см. след което нивелирайте почвата.

Обработете най – горния слой с гребло, за да получите легло за семената.

Преди същинското засяване почвата трябва да се натори. Използвайте торове, съдържащи азот, фосфор, калий.

Стъпка 4 – засяване

Най – подходящото време за посяване на нова трева е през пролетта или началото на лятото. Възможно е сеитбата да се извърши и в ранна есен. Почвата трябва да бъде леко влажна, но не прекалено напоена. Изберете ден, в който няма вятър. Засейте семената на дълбочина 0,5 – 1 см. В крайщата на терена поставете повече семена за да се оформи границата на площта.

1 кг. семена се препоръчва за 30 кв.м. площ. След посяване терена трябва да се валира с валяк за тревни площи. Полейте с фина водна струя.

Ако всичко е направено и процесът е бил успешен тревата ще поникне след 2 – 3 седмици.

Грижи за тревния килим

След като вече имате мечтаната зелена морава е важно редовно да полагате необходимите грижи за нея за да запазите добрия й вид.

Поливане

Най – добре е поливането на зелена площ да става дъждообразно сутрин или вечер. През сухите периоди тревата има нужда от обилно поливане.

Вертикутиране

За малки площи процедурата може да се извърши с аераторно гребло – два пъти годишно – пролет и есен. Тя има за цел да премахне изсъхналата трева и други отпадъци от терена. Те спират притока на кислород и хранителни вещества към тревата.

Аериране

Това представлява пробождане на почвата с цел подобряване на дренажа и притока на кислород. Препоръчително е да се прави веднъж годишно, през пролетта или есента. Има специални уреди за аериране, но за малка площ може да използвате обикновена вила.

Косене

Първото косене на новозасятата трева се прави когато тя достигне 7 – 8 см. След това в периода на усилен растеж се коси често – веднъж на 7 – 10 дни. При една костиба не отнемайте повече от 1 /3 от височината на тревата.

Валиране

Извършва се със специален валяк, най – добре след косене. Има за цел да поддържа равна повърхността на тревата.

Възможни проблеми с тревната площ

Поява на жълти петна – най – честата причина за поява на жълти петна по тревата е бедната почва. Подхранвайте редовно за да се справите с проблема. Друг вариант е развитие на гъбично заболяване, което трябва да се третира с подходящ препарат. Недостатъчен дренаж също може да причини жълти петна. Аерирането ще помогне в случая.

Тревата изглежда слаба – най – вероятно става дума за некачествена или неправилно избрана тревна смеска. Възможно да липсват и добри грижи като редовно наторяване и поливане.

Поява на голи петна в тревния килим – най – вероятната причина за това е гъбично заболяване. Консултирайте се със специалист за да го третирате правилно и навреме.

В тревата има мъхове – това може да се дължи на твърде кисела почва, прекалено сянка, преполиване, лош дренаж, много рядко косене.

За да се справите с проблема първо установете какво го причинява. Мъхът може да отстраните с помощта на железен сулфат. Аерирайте тревата по – често.


Създаването на перфектната зелена морава не е лесна работа. За да постигнете наистина добър резултат