Теменужки в градинския декор

09/04/2019, 15:31:45
Оценка 5 от общо 2 гласа
09/04/2019
Теменужки в градинския декор

Градинската теменужка е едно от най – популярните цветя у нас, а и не само. Тя е лесно за отглеждане многогодишно растение. Цъфти рано на пролет и през септември - октомври в бяло, розово, оранжево, виолетово, синьо, а има и многоцветни видове.

Теменужките се сеят през ранна есен на слънчево до полусенчесто място. Така цъфтят още в края на зимата – през първите топли дни. Има възможност да се засадят и през пролетта, но може да не се развият или цветовете им да са по – дребни.

Теменужките обичат песъчливо – глинеста, богата на хумус, почва.

Възможностите за използване на теменужки в градинския ландшафт са многобройни.

От тях се получава красив, плътен, пъстър килим.

Прекрасни са и в дървени сандъчета. Интересна идея е създаването на геометрична фигура от различни цветове, теменужки. Може също така да се направи цветна композиция тип „мозайка“ като се редуват разнообразни по цвят, растения.

Теменужките изглеждат очарователно и във висящи кошници по верандата, беседката, терасата. Може да се комбинират с лобелия, калибрахое, каскадна петуния.

Подходящи са и за цветни бордюри. Могат да се засаждат на групи или в комбинация с други растения. Изглеждат красиво край фонтани и склуптури, също и в скалния кът.

Градинските теменужки изглеждат великолепно в градината, засадени в кошници, глинени, теракотени или каменни съдове.

Градинките теменужки отлично се съчетават с хризантемите. Красива композиция се получава от засадени в контейнер теменужки, хризантеми и декоративни треви.

Теменужките си подхождат още с лалета, нарциси, кокичета.

През есента кадифените тъмно лилави цветове на теменужките изглеждат очарователно в съчетание с растения със сребристи листа.

Примери за успешни комбинации в саксия или кошница:

Жълти теменужки и лобелия

Виолетови теменужки и нарциси

Лилави теменужки и жълти хризантеми

Градинските теменужки създават впечатляващ пейзаж, засадени до вечнозелени храсти.

Старата количка за дърва, непотребната стълба, метална кофа или пък стара автомобилна гума могат да се превърнат в отличен цветарник за теменужките. Техните пъстри цветове внасят настроение и живот в двора и мигновено украсяват непотребните вещи.


Градинската теменужка е едно от най – популярните цветя у нас, а и не само. Тя е лесно за