Градинска теменужка (Viola wittrockiana)

06/10/2017, 19:21:26
Оценка 4.5 от общо 70 гласа
06/10/2017
Градинска теменужка (Viola wittrockiana)

Семейство Теменугови

Теменуга е род растения, който се състои от около 400 – 500 вида. Градинската теменужка най – често се отглежда като едногодишно или двугодишно растение. Листата й са асиметрични,  ярко зелени. В зависимост от сорта цъфти през пролетта и есента. Цъфтежът е продължителен, а багрите са разнообразни – жълто, розово, небесносиньо, виолетово, пурпурно, тъмно синьо. Венчето е съставено от 5 листчета. Теменужката е едно от най – привлекателните цветя, а благодарение на лесното си отглеждане е и много популярно. Често се използва за създаване на красиви цветни фигури, декорация на лехи и бордюри, както и за красив пъстър килим в двора. Може да ви радва и в сандъчета на балкона. Чудесно се комбинира с други цветя и създава интересни цветни аранжировки.

Място: Изберете на теменужката слънчево до полусенчесто място в градината. Ако се отглеждат в сандъчета, то минималната им дълбочина трябва да е 30 см.

Почва и торене: Оптимална пръст, богата на хумус и хранителни вещества. През периода на израстване е добре да се наторяват на всеки 2 седмици.

Поливане: Поливат се редовно без да се преовлажняват.

Засаждане и размножаване: Размножаването става чрез семена през юни или юли. Засадете растенията на разстояние 10 см. едно от друго на полусенчесто място.

Презимуване: Засадените през есента цветя, в райони с по – топъл и мек климат, могат да зимуват навън без защита или покрити само с малко борови клонки. В райони с неблагоприятен климат сандъчетата трябва да се приберат на светло и немразовито място.

Болести и вредители: Теменужките най – често страдат от сиво гниене, листни въшки, същинска брашнеста мана.

Други грижи: Важно е редовното отстраняване на прецъфтелите цветове.


Семейство Теменугови Теменуга е род растения, който се състои от около 400 – 500 вида. Градин