Създаване на пастелна леха в градината

28/05/2018, 14:39:37
Оценка 5 от общо 2 гласа
28/05/2018
Тагове:
Създаване на пастелна леха в градината

Пастелните цветове имат успокояващ и релкасиращ ефект върху нас. Те създават хармония, усещане за мир и спокойстиве. Градината през топлите месеци от годината е нашето кътче за възстановяване, отмора и приятно прекарване на времето, ето защо би било добре да заложим на растения с пастелни багри, които ще я направят по – комфортно и привлекателно място.

Пастелните цветове са меките, светли нюанси на синьо, зелено, розово, лилаво, оранжево, жълто.

Пастелната леха в двора може да се обособи както на слънце така и на сянка. Меките красиви тонове изглеждат еднакво добре и на ярка светлина и в най – тъмните кътчета на градината.

Белите цветове както и растенията със сребристи или тъмнозелени листа допълват много красиво пастелните тонове и често се комбинират с растения с пастелни багри на цвета.

В пастелната леха може да засадите треви, едногодишни и многогодишни цветя, храсти, лиани, цъфтящи дървета. Така ще се радвате на разнообразие и ако подберете растения с редуване на цъфтежа ще имате красиво обагрена градина за дълъг период от време.

Освен това ще имате растения с различна височина, което допълнително ще придаде контраст и интересна форма на лехата.

Растения с пастелни цветове, които можем да засадим в градината:

Лавандула – Красивата ухаеща лавандула може да бъде в центъра на всяка пастелна градина. Където и да е засадена тя привлича погледите към себе си и бързо се превръща в забалежителен акцент.

Рози – различни цветове рози могат да оформят красива пастелна леха – жълти, меки оранжеви нюанси, розови. Белите рози също ще пасват чудесно на нежната пастелна леха.

Магнолия – бледорозовите цветчета на прекрасната магнолия са идеални за вашата пастелна градина както като акцент така и като допълнение.

Хортензия – меките, нежни нюанси на хортензията са идеални за сенчестите места на пастелната градина.

В цветната пастелна леха може да засадите още: клематис, азалия, люляк, плачеща декоративна череша, спирея, бегония, вейгела, лале, гладиол, лилиум, глициния, алисум и други.


Пастелните цветове имат успокояващ и релкасиращ ефект върху нас. Те създават хармония, усещане за ми