Защо магнолията не цъфти

18/05/2018, 13:57:29
Оценка 5 от общо 2 гласа
18/05/2018
Тагове:
Защо магнолията не цъфти

Магнолията внася неповторима красота и чар в градината. Нейните нежни розови цветчета превръщат двора ни в истинска наслада за сетивата.

За съжаление обаче понякога дори дръвчето да е отрупано с пъпки, те не се разтварят и цъфтеж не настъпва. Какви могат да са причините за това:

1. Липса на достатъчно слънчева светлина – за да цъфти обилно магнолията се нуждае от много слънчева светлина. Ако е засадена на полусянка или пък близките дървета я засенчват това ще повлияе негативно на цъфтежа й.

2. Цветните пъпки на магнолията се формират през есента. Ако зимата е била твърде мокра те могат да изгният. Ако пък студовете са натъпили твърде рано или в първите пролетни дни температурите са били много ниски пъпките могат да бъдат повредени и да опадат.

3. Прекалено честото подхранване, особено с торове богати на азот не се отразява добре на магнолията. Затова ако пъпките на дръвчето не се отварят помислите дали не сте прекалили с торовете и спрете подхранването.

4. Още една причина поради която магнолията не цъфти е нападение на трипси. За да проверите дали дръвчето е засегнато проверете пъпките за наличие на кафяви ивици върху венчелистчетата и ако забележите такива използвайте подходящ пестицид.

Ако няколко години подред магнолията не цъфти помислите за преместването й. Ако се намира в сянка, изместете я на пълно слънце. Също така изберете защитено от ветрове място. Може да опитате да защитите дървото с предпазно покривало по време на сланите през пролетта и есента.

Запоменете: магнолията се нуждае от силно слънце, добре дренирана почва и постоянна умерена влага.


Магнолията внася неповторима красота и чар в градината. Нейните нежни розови цветчета превръщат двор