Кои цветя да засадим през май

25/04/2019, 15:53:05
Оценка 3.3 от общо 3 гласа
25/04/2019
Тагове:
Кои цветя да засадим през май

Ако сте си приготвили разсад през зимата, то месец май е най – подходящото време за пресаждането му на открито в градината.

Засаждането на цветята се прави в ранните часове на деня или при хладно и облачно време. Гъстотата на засаждане зависи от едрината на растенията и от възможностите за обработка. Почвата се прекопава и се подравнява с цел леко разрохкване. Буците по повърхностния слой трябва да се раздробят. След засаждане почвата се отъпква добре и се полива.

Кои цветя да засадим през май?

Вербена

Вербената расте на туфи и цъфти в огромно многообразие от цветове от пролетта до късна есен. Подходяща е за засаждане в скален кът, на групи, в сандъчета на перваза или във висящи саксии. Семената се сеят през февруари на закрито и поникналите растения се изнасят в градината през май. Може да се размножи и чрез резници, които се засаждат на постоянно място на открито в края на юни.

Растенията се засаждат на 25 см. разстояние едно от друго в лека и влажна почва на слънчево място.

Маргаритка

Паричката цъфти от края на май до края на август. Засаждането се извършва през май – юни като разстоянието между растенията е 15 – 20 см.  Мястото трябва да е слънчево или полусенчесто.

Астра

Богородичката е непретенциозно растение, цъфтящо в края на лятото и през есента. Обича светлината и не понася преовлажняването. Няма специални изисквания към почвата.

Семената се засяват през март – април в студени парници. Температурата трябва да бъде 16 – 18 градуса. Поникват след около 6 – 8 дни. Засаждат се на открито, на постоянно място през май. Разстоянията на засаждане са 25 – 30 см. за ниските сортове, 35 – 40 см. за средните и 50 – 60 см. за високите.

Карамфил

Карамфилът расте добре на всякакви почви, но предпочита алкални и добре дренирани. Нуждае се от светло място. Семената се засяват през март в сандъчета на дълбочина 2 – 3 см. в предварително напоена почва. Сандъчета се оставя на топло място и растенията прорастват за около седмица. След 15 – 20 дни когато се образуват 3 истински листа се прави пикиране на разсада. Разстоянието между отделните растения трябва да бъде 2 – 3 см.

Разсадът се държи при температури 11 – 12 градуса като постепенно те се вдигат до 21 – 22 градуса. В средата на май се засажда на постоянно място.

Кампанула

Камбанката обича слънце сутрин и сянка следобед. През зимата трябва да й се осигури защита от студа. Сорта Campanula carpatica е подходящ за алпинеуми. Има по – едри цветове и е студоустойчив. Може да се засажда още в скални кътове и ниски бордюри.

Импатиенс

Циганчето е едно от най – обичаните цветя в лятната градина. Не е капризно, издръжливо е и може да се отглежда почти навсякъде. Цъфти от юли до октомври. Размножаването чрез резници или семена се прави през март и се засажда на открито през май.

Тагетес

Туртата е сред най – популярните цветя в нашите градини. Може да бъде засята директно в градината в края на май. Пониква за около 10 дни. Ако ще се отглежда чрез разсад се засява в средата на март и се държи на закрито и топло до светъл прозорец. Почвата трябва да е хранителна и с добър дренаж. Полива се умерено. При голяма гъстота растенията се пикират. Разсадът е готов за засаждане когато се образуват поне две двойки листа и кореновата система укрепне. Засажда се навън в края на май. Ниските сортове се засаждат на разстояние 20 см. средните на 30 см. и високите на 40 см.

Латинка

Латинката е красиво цвете с богат цъфтеж подходящо както за директно засаждане в градината така и за висящи кошници. Има нужда от открито слънчево място. Не понася излишната влага. Семената се засяват рано през пролетта, а на открито се засаждат в края на май на разстояние 20 – 25 см. Опадалите семена без проблем могат да презимуват под снега и да поникнат на следващата пролет.

Гладиол

Гладиолите се размножават с луковици. Те се засаждат от средата на април до началото на юни. Засаждат се на дълбочина 10 – 15 см. и разстояние 20 см. за да имате постоянно цъфтящи гладиоли в градината през лятото, засадете в интервал от 15 дни.

Цъфтят от юли до октомври. Може да запазите луковици за следващия сезон като ги извадите в края на есента и ги съхранявате на сухо и проветриво място до следващата пролет.

Антиринум

Кученцето е много разпространено и любимо на повечето цветари, растение. Цъфти през цялото лято в бяло, жълто, оранжево, розово, лилаво. Обича слънчеви места, но може да вирее и на полусянка. Семената се сеят през февруари – март и се разсаждат на постоянно място в градината през май на 20 см. едно от друго.

През май може да засадите още: циния, лупинус, телефонче, космос, калдаръмче, грудкова бегония.


Ако сте си приготвили разсад през зимата, то месец май е най – подходящото време за пресаждане