Как да ускорим покълването на семената

10/02/2023, 14:15:33
Оценка 5 от общо 2 гласа
10/02/2023
Тагове:
Как да ускорим покълването на семената

За покълването на семената значение имат климатичните условия и определени агротехнически мероприятия. Има обаче някои трикове, благодарение, на които семената може да покълнат два пъти по-бързо.

Време за покълване на семената

Това е период, през който семената преминават прехода от състояние на покой към активна жизнена дейност. Колко дълъг ще бъде този период зависи от много фактори: правилно съхранение на семената, подходяща обработка, срокове за посев, дълбочина на засяване, влажност, температура.

За да покълнат семената се нуждаят от определени количества влага и кислород, както и от оптимален температурен и светлинен режим. Периодът от засяване до покълване е различен:

 • Бобови, тиква, цвекло, домат, тиквички, краставица, пъпеш – 4-8 дни;
 • Зеле, карфиол, броколи, алабаш, ряпа, репички – 3-6 дни;
 • Моркови, пащърнак, целина, магданоз, копър – 12-22 дни;
 • Лук, патладжан, пипер – 8 – 14 дни;
 • Сладка царевица – 10-14 дни;

Причини за късно покълване

 • Лошо качество и неправилно съхранение на семената – може да доведат до слаба репродуктивност и ниска реколта;
 • Неправилна или недостатъчна подготовка за посев;
 • Неподходящи почвени условия;
 • Прекалено дълбока сеитба;
 • Неподходящ температурен режим;

Семената на различните култури имат индивидуални условия за покълване и поникване. Тези, които съдържат повече въглехидрати (боб, грах, тиква) се нуждаят от влага до 1/3 от собственото им тегло. Семената с твърда и плътна обвивка са с по-високо съдържание на мазнини и протеини и се нуждаят от 2.5 пъти повече вода от собственото им тегло.

Накисване на семената

Накисването е метод, който увеличава успеваемостта на покълване и ускорява процеса. Въпреки, че не е задължителна стъпка е силно желателно да го направим, тъй като има редица предимства:

Активира покълването

Както вече знаем, семената се нуждаят от влага за да покълнат. Накисвайки семената им давате знак, че е време да покълнат.

Ускорява процеса

Чрез накисване може значително да намалите времето, необходимо за покълване. Освен, че давате на семената необходимата влага, накисвайки ги в топла вода, вие активирате процеса на поникване, тъй като те разполагат и с топлинен сензор, който им подсказва кога е време да започнат да растат. Ако навън е твърде студено, се рискува повреда или дори загиване на новия разсад. Топлата вода осигурява условия за възможно най-бързо покълване.

Премахва инхибиторите

Инхибиторите на покълването са биологично активни вещества, които временно възпрепятстват жизнената активност на семената. Обикновено се отстраняват чрез дъжд или вятър, но естествения процес може да отнеме много време, особено ако сезонът е сух. Накисването на семената отмива тези вещества.

Как става накисването?

Използвайте чиста купа, поставете я нея семената и я напълнете с топла вода, така че да ги покрие. Водата трябва да е почти гореща, но не вряла, важно е да можете да я докосвате.

Оставете купата на топло място за поне 8 часа, а за предпочитане – за цяла нощ. Не ги оставяйте повече от 24 часа. След накисването засейте семената веднага във влажна почва. Ако ги оставите да изсъхнат отново след накисване вероятно няма да покълнат.

Трик за бързо покълване с оцет

Ако искате да ускорите покълването на бавно никнещи семена като копър, киселец, магданоз, може да използвате оцет. Вземете 1 част оцет и добавете 9 части вода. Навлажнете с получения разтвор марля или кърпа и увийте семената в нея.

Необходимо време за обработка:

 • 24 часа – за семена от копър, магданоз, киселец, морков, пащърнак, целина;
 • 12 часа – за семена от пипер, патладжан, домат;
 • 8 часа – за семена от тиква, краставица, тиквичка, пъпеш;

Подсушете леко семената и ги засейте веднага преди да са напълно изсъхнали.


За покълването на семената значение имат климатичните условия и определени агротехнически мероп