Засяване на семена - какво трябва да знаем

08/04/2019, 13:34:46
Оценка 5 от общо 2 гласа
08/04/2019
Тагове:
Засяване на семена - какво трябва да знаем

Много видове едногодишни, а и някои многогодишни растения може да се отгледат от семена. Честа причина за неуспех при покълване на семената е неправилното им съхранение. Винаги когато избирате семена гледайте пакетчето да е добре запечатано. Купувайте семена от реномиран производител. За да сте сигурни, че ще съхраните правилно останалите ви семена, затворете много добре пакетчето и го сложете в буркан с винт.

Засяване на семена на закрито

Семената на цветята, които са твърде крехки за да бъдат засяти директно на открито, се засяват в почвена смес през пролетта (март – април) съдовете се оставят в парник или на перваза на прозореца. Разсадът се разсажда на открито в края на май.

Подходяща почвена смес е: равни части чимовка, тор и пясък.

Твърде дребните семена могат да се смесят с пясък за да се осигури равномерно засяване.

Метод 1

Най – разпространения метод за засяване на семена е под стъкло.

Слага се парче стъкло над съда и отгоре се покрива с непрозрачна хартия. Саксията се държи при температура 16 – 20 градуса. Всеки ден стъклото трябва да се избърсва и обръща тъй като се навлажнява.

След като разсадът покълне, хартията се отстранява и похлупакът се оставя леко открехнат. След няколко дни се маха и стъклото и съдът се премества на по – светло място. Почвата се поддържа влажна.

След отварянето на първите листа разсадът трябва да се премести в други съдове и да се подготви за живот навън.

Метод 2

Следващия популярен метод е отглеждане на разсад на перваза.

Върху съдът се поставя прозрачна найлонова торба. Отново се държи при температура 16 – 20 градуса, на сенчесто място.

След като семената покълнат торбата се маха и саксията се премества на слънчево място, но без пряка слънчева светлина.

Когато е готов, разсадът се премества в други саксии и постепенно се подготвя за живот на открито, като в началото се изнася за кратко навън и с всеки ден времето се увеличава. Накрая се поставя на постоянно място в двора.

Засяване на семена на открито

Издръжливите растения могат да се засеят направо на открито. Повечето едногодишни се сеят през септември или април.

Изберете ден, в който почвата е леко влажна на повърхността, но не и в дълбочина. Направете бразди за семената. Слоят почва, с който ще се покрият семената трябва да е двойно по – дебел от техния размер.

Семената се засяват на указаното разстояние. След това почвата се връща в браздата и леко се заглажда. Браздите се мокрят леко преди засяване, а веднага след това няма нужда да се полива.


Много видове едногодишни, а и някои многогодишни растения може да се отгледат от семена. Честа причи