Отглеждане на растения от семена - стъпка по стъпка

01/09/2016, 03:00:00
Оценка 4.4 от общо 64 гласа
01/09/2016
Тагове:
Отглеждане на растения от семена - стъпка по стъпка

Какво е необходимо за засаждане и отглеждане на многогодишни растения от семена?

- Пакетчета със семена

- Опаковки или картон от яйца

- Етикети

- Найлонова торбичка или пластмасова чашка

- Пластмасови опаковки

Стъпка 1

Ако сте начинаещ цветар най – добре започнете с лесни за отглеждане видове – напр. рудбекия, мащерка, здравец, теменужка, бял равнец. Прочетете внимателно указанията на опаковката на съответния вид семена. Подгответе картона или опаковките от яйца като на дъното на всяко гнездо пробиете няколко дупчици. Запълнете гнездата с почвен субстрат като леко натискате за да се уплътни почвата. Изсейте семената с помощта на книжна фунийка или пластамова чашка.

Стъпка 2

Ако в опътването в посочено, че семената трябва да се покрият с почвен субстрат, направете го като съвсем леко ги поръсите с пресята фина почва. След това поставете етикетите с надпис за отделните растения. Напръскайте внимателно с пулвелизатор почвата. След това поставете картона с растенията в топло помещение, на защитено от вятър, място. Отгоре покрийте с пластмасово фолио.

Стъпка 3

Очаква се семената да покълнат за около 3 седмици. След това отстранете фолиото и поставете картона на слънчево място. След порастването на растенията те се пикират по едно в по – големи съдове. Първите два дни дръжте пикираният разсад на сянка, а след това го преместете на светло място, като внимавате да не е на течение.

Вечер го прибирайте на закрито, особено ако се очакват хладни нощи.

Стъпка 4

Когато разсъдът е достатъчно голям и е способен да се укрепи в градината се извършва засаждането на постоянно място.

Стъпка 5

Разсъдите, които са отгледани на закрито на пролет се изнасят навън. Уверете се, че опасността от слани е преминала. Първите две седмици от засаждането на открито са решаващи за прихващането на растенията, затова ги наблюдавайте внимателно в този критичен период.


Какво е необходимо за засаждане и отглеждане на многогодишни растения от семена? - Пакетчета със се