Ако не сте засадили розите през есента, направете го рано на пролет

07/02/2020, 15:01:20
Оценка 5 от общо 2 гласа
07/02/2020
Тагове:
Ако не сте засадили розите през есента, направете го рано на пролет

Ако сте пропуснали да засадите розите през есента, то може да го направите от втората половина на февруари до средата на март.

Макар че в България есенното засаждане на розите е за предпочитане, то може да се извърши и рано на пролет, веднага щом времето позволява да се работи на открито. Не е желателно забавяне тъй като затоплянето на времето и евентуалното засушаване влияят негативно на вкореняването. Късното засаждане може да стане предпоставка за по-слабо развитие на розите през първата година.

Непосредствено преди засаждането крайщата на корените се опресняват и ако са много дълги се скъсяват леко. Слабите, недоразвити леторасти се премахват и се оставят две-четири здрави клонки с по две-три пъпки. Ако растенията са леко завехнали, едно денонощие преди засаждането се потапят целите във вода.

Дълбочината трябва да е такава, че основата на разклонението на храстчето да се пада на равнището на почвата. Прибавете към разкопаната почва малко количество добре угнил оборски тор.

Почвата в ямката се издига като конус и коренчетата се разполагат върху нея. Заспиват се с почва, която се отъпква, полива се и се изравнява с околната повърхност.

Разстоянието на засаждане зависи от вида на розата:

  • Чайно хибридни – 70-80 см.
  • Храстовидни и високостеблени – 100-120 см.
  • Влачещи се – 1,5 м.
  • Миниатюрни – 20-30 см.

Засаждането на розите през късна пролет и ранно лято (май-юни) трябва да става с вече вкоренени в контейнери растения. След като се изкопаем ямка, растенията се поставят с нея, заедно с почвения субстрат от контейнера като се внимава да не се засегне вече формираната коренова система.


Ако сте пропуснали да засадите розите през есента, то може да го направите от втората половина на фе