Есенни грижи за розите

26/09/2022, 14:41:02
Оценка 5 от общо 2 гласа
26/09/2022
Тагове:
Есенни грижи за розите

Есенните грижи за розите са много важни, тъй като имат за цел да ги подготвят за предстоящия студен сезон и да осигурят тяхното оцеляване и правилно развитие през следващата година.

Докато времето е още топло

През септември и първата половина на октомври обикновено времето е достатъчно топло, за да продължат розите вегетационния си период. Те се нуждаят от поливане, което постепенно се намалява, разрохкване на почвата и проверка за наличие на вредители. Ако забележите листни въшки, червеи или акари, незабавно вземете мерки срещу тях, тъй като вредителите отслабват растението и може да нарушат презумиването му.

Още през септември, всички грижи за розите са насочи към постепенно прекратяване на вегетационен период и подготовка за зимата. В началото на месеца направете едно наторяване с калий и фосфор, което ще помогне на растенията да се справят с ниските температури през зимата. Може да закопаете в основата им кори от банани – те са много богати на калий и укрепват корените и стъблата на растенията.

Не внасяйте в почвата на розите оборски тор, тъй като той съдържа високо количество азот, което провокира растеж на младите издънки, който е нежелан в началото на студения сезон.

Есенна резитба

Може да се извърши през октомври или началото на ноември в зависимост от температурите навън. При подрязването на розите се отстраняват всички изсъхнали клонки и цветове както и всички листа. Почистват се листата и увехналите цветове, опадали в основата на храста. В противен случай може да се стигне до загниване на растението в следствие на ниските температури от влагата в почвата.

Високите стъбла се подрязват за да не бъдат повредени от вятъра и снега и за да може растението да се зазими правилно. Отрежете стъблата на 40-50 см. от нивото на земята.

Зазимяване на розите

След като приключите с резитбата е време за зазимяване на розите. То се прави през втората половина на октомври, но в топлите райони на страната може да се изчака до началото на ноември. Скъсените стъбла и основата на храста се засипват с 20-30 см. градинска почва. Може да добавите хвойнови клонки и суха трева.

Есенно засаждане

Освен през пролетта, розите могат да се засадят или пресадят в градината и през октомври. Важно условие е температурата на почвата да бъде поне 8 градуса по време на засаждане. Според специалистите есенното засаждане на рози гарантира по-добро вкореняване и по-ранно развитие през следващата пролет, особено ако зимата не е твърде студена. Важно е веднага да направите и зазимяването за да предпазите новите растения от суровите условия навън.

Изберете слънчево място и изкопайте яма с дълбочина поне 30 см. Добавете в нея тор за торф, поставете растенията и трамбовайте добре почвата. Полейте и засипете растенията с 20-30 см. рохкава почва. Покритието ще отстраните през пролетта, след отминаване на сланите.

10 неща, които не бива да правите при подготовка на розите за зимата:

  • Не бързайте с покритията преди да са настъпили студовете. Изчакайте есенните дъждове да намалеят, а температурите да се задържат трайно ниски.
  • Не огъвайте младите леторасти в мразовито време защото са крехки и може да се счупят. Започнете да извивате розите при меко време, още в средата на октомври като внимателно ги фиксирате с колчета.
  • Не изрязвайте младите леторасти прекалено рано. Ако времето все още е топло, резитбата може да провокира образуването на нови филизи.
  • Не използвайте канап или други естествени материали за превързване на леторастите, тъй като загниват от влагата. Заложете на пластмасови щипки или телчици.
  • Не оставяйте никакви листа по стеблата на розите, тъй като може да загният и предизвикат инфекция на цялото растение.
  • Не загърляйте розите във влажно време. Дори и да използвате сухи материали, когато времето е мокро може да се стигне до загниване на корените. Затова направете загърлянето в ден, в който почвата е суха.
  • Не използвайте листата за загърляне на розите. Не бива да го правите дори и да са напълно здрави и свежи, тъй като по тях може да има различни вредители, които да унищожат растението през зимата.
  • Когато огъвате стеблата на катерливите рози, не ги поставяйте директно на земята, а върху дебел стиропор, за да останат на сухо.
  • Не използвайте полиетилен за укритие на розите. Той задържа влагата и студа и растенията може да измръзнат.
  • Не бързайте да махате укритията през пролетта. Изчакайте времето да се затопли трайно, защото прекалено ранното откриване на растенията може да стимулира начало на вегетацията преди студовете да са отминали.

Есенните грижи за розите са много важни, тъй като имат за цел да ги подготвят за предстоящия студен