Правила за засаждане на рози в градината

05/07/2022, 15:00:17
Оценка 5 от общо 2 гласа
05/07/2022
Тагове:
Правила за засаждане на рози в градината

Кога се засаждат розите?

Най-подходящото време за засаждане на розите на открито е пролетта – от средата на март до края на април и през есента – целият октомври и в началото на ноември. Разсад, отгледан в контейнери може да бъде засаден в градината от април до края на август.

В северните райони на страната, есенното засаждане не е препоръчително, тъй като младите растения може да измръзнат. Най-добре е засаждането да се направи в периода от средата на април до края на май.

Температурата на почвата трябва да бъде поне 8 градуса по време на засаждане.

Засадените през есента рози се вкореняват своевременно и започват по-рано развитието си напролет. В този случай едновременно със засаждането се прави и зазимяването. При есенно засаждане, леторастите не се изрязват, а се засипват с 25 см. рохкава почва. В ранна пролет натрупаната почва се отстранява до присадката и леторастите се подрязват с 2-3 см. Това стимулира спящите пъпки и ускорява вегетацията.

Пролетното засаждане може да се направи веднага щом времето позволява работа на открито. Желателно е то да се случи до края на април, тъй като при по-късно засаждане растенията са податливи на засушаване и се развиват по-слабо през първата година. По време на пролетното засаждане, леторастите се изрязват с цел стимулирането на спящи пъпки.

Вече вкоренени в контейнер рози могат да се засадят и през лятото като корените внимателно се поставят в подготвената яма заедно с почвения субстрат от съда.

Как се садят розите?

  • Изберете слънчево място на завет за розовите храсти
  • Изкопайте ямка с дълбочина около 30 см.
  • Размесете изкопаната почва с тор за цъфтящи растения
  • Извадете растенията от опаковката и опреснете корените като ги скъсите с 15 -20 см. Ако розите са засадени в контейнер, внимателно ги поставете в ямката, заедно с почвата от съда
  • След като поставите растението в ямката, трамбовайте добре почвата около корена
  • Полейте обилно

Розите се развиват добре в черноземни и глинесто-песъчливи почви, но се нуждаят от много хранителни вещества, затова не пропускайте редовното подхранване.


Кога се засаждат розите? Най-подходящото време за засаждане на розите на открито е пролетта –